BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. május 14., kedd 22:32

Újra vendégül látjuk a Filit
Székelyföld egyik legnagyobb büszkesége, a 150 tagú Szentegyházi Gyermekfilharmónia június elején rövid turnéra érkezik Budapestre, a Nemzeti Összetartozás Napján (Trianon) a Parlament Kupolatermében ad koncertet a Magyarországra akkreditált nagykövetek részére. Budakeszi immáron ötödször fogad be ötven székely gyermeket a turné 3 napjára.
 
Szentegyháza a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95%-a székely-magyar. A város hírnevét az idestova harmincegy éve, Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia (becenevén a FILI) is tovább öregbíti. A Gyermekfilharmónia nyáron és télen rendszeresen koncertkörutakon szerepel az anyaországban is, így 2009 decemberében Budakeszin, a katolikus templomban is fellépett a 150 tagú székelyruhás gyerekkórus és zenekar (http://fili.hu/budakeszi/index.html). Aki jelen volt a hangversenyen, sosem felejti el lélekemelő fellépésüket.
 
Budakeszi 2006, 2009, 2011 és tavaly után már ötödször segít a gyermekek elszállásolásánál, decemberben tizenöt család jelentkezett "befogadásra" és szerzett örömet a kis  székely gyermekeknek.
A Fili június 2-án délelőtt érkezik meg Budapestre 3 busszal, egy busznyi gyermek lesz Budakeszin elszállásolva. Vasárnap este Pesterzsébeten adnak hangversenyt (http://fili.hu/kovetkezo-esemenyek/details/10-koncert-pesterzsebeten), hétfőn a Vidámpark hívta meg a teljes együttest, ahol szabadtéri koncertet is adnak viszonzásul, és kedden délután szerepelnek az Országházban. A parlamenti koncert után azonnal indulnak haza Szentegyházára, az iskola még javában tart náluk is.
Aki szeretne csatlakozni a befogadó családok köréhez, érdeklődni és jelentkezni Virágh Szabolcsnál tud a 23/45-45-23 vagy a 20/941-9633 számon.
 
A Gyermekfilharmóniát személyi jövedelemadónk 1 %-ának felajánlásával is segíteni tudjuk, a rendelkező nyilatkozat a csatolt dokumentumból letölthető.
A Filiről bővebben a  fili.ro és a fili.hu oldalakon olvashat.
 
B.G.


2 csatolt kép 21
1 csatolt dokumentum 3333
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.