BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. május 16., csütörtök 07:44

Plant Day – Ligeti séta a Városligetben
Programajánlatunk a „Fascination of Plants Day” – „Azok a Csodálatos Növények” nap alkalmából

Az Európai Növénytudományi Társaság (EPSO) felhívására május 18-án rendezik meg az első nemzetközi „Fascination of Plants Day” „Azok a Csodálatos Növények napot”. A felhíváshoz a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is örömmel csatlakozott, hiszen kiállításaink majd’ mindegyikében megtapasztalható a növények csodálatos világa, fontossága.
 
Arra buzdítjuk látogatóinkat, hogy ezen a napon „növényi szemüvegen” át szemléljék kiállításainkat. Hogyan, hányféle formában, szerepben bukkannak elő, fedezhetők fel a növények az egyes termekben? A növények országából című kiállítás természetesen önmagáért beszél, ugyanígy az ebből a teremből nyíló erdészeti kiállítás is. Hol vannak növények a mezőgazdaság-történeti kiállításban? Számtalan sok formában! Régészeti magleletek, a különböző korok jellemző termesztett növényei, az újvilági növények története, az esztergomi érseki nyári rezidencia kertje, a 17. századi híres „Posoni kert”, a legelső, ma is meglévő, oktatási célokra használt reformkori maggyűjtemény is itt található, hogy csak néhányat említsünk a látnivalók sokaságából.
 
Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a növények díszítőművészetben betöltött szerepét sem! Az épületen belül a gótikus szárny gazdag színvilágú mennyezet- és falfestése csak úgy ontja a virágmotívumokat, nem beszélve a kívül és belül is látható stukkók sokaságáról. Indák, stilizált növények, levelek kívül és belül.
 
További információ: 
www.novenyeknapja.hupont.hu
www.plantday12.eu/hungary.htm

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.