GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2009. november 27., péntek 12:02

2009-ben Dunakiliti a „legvirágosabb”
November 27-én, a megyei közgyűlés ülésének kezdetén került sor a „Virágos Magyarországért” környezetszépítő verseny megyei díjainak ünnepélyes átadására. A települések képviselői dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől vették át az elismeréseket.

Eredmények:

I. helyezett: Dunakiliti 
II. helyezett: Kimle 
III. helyezett: Mosonszentmiklós 

A „dobogós” települések tárgyjutalmat, anyagi támogatást vehettek át, minden résztvevő emléklapot kapott.

A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyt öt minisztérium, az Országgyűlés két bizottsága, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., több civil szervezet, közöttük a verseny szervezésében is tevékenyen résztvevő Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány írta ki.

A megyéből ebben az évben 19 település vállalta a megmérettetést (Dunakiliti, Kimle, Mosonszentmiklós, Lipót, Kunsziget, Fehértó, Kisbodak, Rábaszentmiklós, Gönyű, Bőny, Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Darnózseli, Sopronnémeti, Sobor, Nagycenk, Lövő). 

A települések zsűrizését az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a Megyei Önkormányzat, és Megyei Jogú Város Önkormányzata, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. Mosonmagyaróvár, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft, valamint kerttervezők és kertépítők csoportosan végezték.  A  bírálat meghatározott szakmai szempontok szerint zajlott. Így megfigyelték és értékelték a zöldterületek minőségét, gondozottságát, a kiültetett növények minőségét, a színek és formák harmóniáját, a parkok, fasorok kialakítását, a lakosság, civil szervezetek és a helyi vállalkozások részvételét a „virágosítási” mozgalomban. Az idei zsűrizés kiemelt szempontja volt a településeken található természetes vizek – patakok, tavak – és turisztikai „vizes” létesítmények, strandok, fürdőhelyek környezete tisztaságának, kulturáltságának vizsgálata a rangsor kialakításában.  

Az országos díjkiosztó ünnepséget ebben az évben Sopronban tartották, ahol Sopron város és Lipót település vehette át kategóriájában (város és falu) az országos első helyezést. A megyei önkormányzat 2009. évben is különdíjat adott át a versenyben eredményesen szereplő megyei településnek. Az idén Kunsziget kapta az országos díjkiosztón ezt az elismerést.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.