KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. május 17., péntek 08:47

Szabad vállalkozási övezet lesz a komlói járás
Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár a héten jelentette be, hogy tovább bővül a szabad vállalkozási zónák köre. A speciális kedvezményeket és vállalkozásfejlesztési lehetőségeket kínáló térségek közé Baranya megyében negyedikként a komlói járás is bekerült.
 
A szabad vállalkozási övezeteket azért hozta létre a kormány, hogy az ország gazdaságilag hátrányos helyzetű térségeiben komplex kedvezménycsomagot tudjon nyújtani a termelő, munkahelyteremtő cégeknek, köztük is elsősorban a hazai kis- és középvállalatoknak. Első körben 47, majd nemrég újabb 14 térség került be a körbe. Baranyából Sásd, Sellye és Szigetvár mellett Komló és a komlói járás falvai is lehetőséget kaptak, hogy akár tíz éven keresztül speciális előnyökkel csábítsák magához a beruházókat.
 
Ezek közül a legfontosabb, hogy százmillió forintnyi befektetett tőke fölött akár tíz éven keresztül is társaságiadó-kedvezményben részesülhetnek az érintettek, amelynek összege a 80%-ot is elérheti. Emellett a zónában kedvezőbbek a foglalkoztatási feltételek is: az új munkavállalók után kevesebb szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást kell fizetni az első három évben.
 
- Komló számára új perspektívákat nyithat meg az átsorolás – nyilatkozta Polics József polgármester – Az alacsony értékhatárnak köszönhetően nem csak a nagyvállalatok, hanem kisebb cégek is ki fogják tudni használni a lehetőséget, így esélyt kapnak a helyi vállalkozók is. A kedvezménycsomag foglalkoztatás-központúsága pedig elsősorban a munkaerő-igényes ágazatoknak kedvez, így akár számottevő mennyiségű új munkahely is létrejöhet a városban.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.