BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2013. május 18., szombat 07:47

Csökken a kéményseprés és a szennyvízszippantás díja is
Mérséklődik a szennyvízszippantás, valamint a kéményseprés díja – jelentette be Németh Szilárd pénteki sajtótájékoztatóján. A rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport vezetője ugyanitt elmondta azt is, javasolja, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság jogkörét és hatáskörét terjesszék ki a rezsicsökkentéssel kapcsolatos minden területre.
Ma benyújtom a rezsicsökkentés folytatására vonatkozó törvényjavaslatomat a parlament elé, ennek három fő eleme van: a kéményseprés, a szennyvízszippantás, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság körébe tartozó ellenőrzési ügyek kiterjesztése – tájékoztatott Németh Szilárd. A fideszes politikus elmondta, a kéményseprés nettó 4000 forintos rezsióradíja július elsejétől 2000 forintra csökken majd. Példaként említette, hogy a fővárosban egy szilárdtüzelésű kémény esetén a mostani féléves díj - amely a különböző szorzókkal és áfával terhelve 2127 forint - 1194 forintra módosul. Ez 44 százalékos csökkentést jelent – tette hozzá.
Mint mondta, ugyanilyen mértékű csökkenést tudnak elérni a gáz- és tartalékkémények esetében is. A gázkémények esetében 2263 forint helyett csak 1270 forintot kell majd fizetni, a tartalékkémények esetében pedig 1358 forintról 762 forintra módosul az összeg – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.
Szólt arról is, hogy július elsejétől a szennyvízszippantás díja is mérséklődik. A törvény előírja majd, hogy az önkormányzatok és a szolgáltatók közötti szerződésekben a 2013. január 31-én alkalmazott árakhoz képest mindenhol 10 százalékkal csökkennie kell a díjaknak – jelentette ki.

Németh Szilárd leszögezte azt is, javasolja, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság jogkörét és hatáskörét terjesszék ki a rezsicsökkentéssel kapcsolatos minden területre.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a rezsicsökkentésről szóló törvényben előírták, hogy a szolgáltatók kötelesek a számlaadással egy időben tájékoztatni a fogyasztókat a díjak mérséklődéséről. Ezek szoktak elmaradni, ezért rótt ki nemrég egy 10 és egy 8 milliós büntetést a fogyasztóvédelmi hatóság – jegyezte meg.

Úgy fogalmazott, a terveik között szerepel az is, hogy a következő fűtési szezonban tovább csökkenjenek a háztartási energia-, tehát a villany-, a gáz- és a távhőárak. Emellett a nyáron áttekintjük a temetkezési díjak mérséklésének ügyét is – húzta alá Németh Szilárd.
(fidesz.hu)

2 csatolt kép 21
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.