BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. május 27., hétfő 10:08

Szoboravatás a ferencvárosi Szentágothai János téren
2013. május 23-án, csütörtökön, 11 órakor a Szentágothai János tér névadó ünnepsége alkalmából két mellszobrot avattak az idegtudomány nagyjai: Szentágothai János és Santiago Ramón y Cajal professzorok tiszteletére.
A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott: Halász János, kulturális államtitkár, Enrique Pastor de Gana, Spanyolország nagykövete, Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere.

Az ünnepség Pavlovits Dávid gitárművész játékával kezdődött, majd dr. Bácskai János köszöntötte a megjelent vendégeket.

Ferencváros polgármestere felidézte a pillanatot, amikor szembesült a szobrok ötletgazdái - Bartos Mónika és Fehér Andor - felvetésével, s megosztotta ennek kapcsán felmerült első gondolatait: a spanyol és magyar kapcsolatok egyik legfontosabb eleme a foci, ezért is természetes, hogy Ferencváros adjon otthont a szoborpárosnak. Dr. Bácskai János elismerte, hogy természetesen számos más oka is van a szoboravatásnak, melyekről később szó lesz még.

A polgármester egy idézettel folytatta beszédét, amelyet Hámori József akadémikus, Szentágothai János tanítványa és tudóstársa írt egy visszaemlékezésében:

"Szentágothai nem tudományos eredményeire, akadémiai elnökségére és magas közéleti pozícióira, kitüntetéseire volt a legbüszkébb, hanem a tanítványaira, akikből tisztességes, művelt, keresztény embereket faragott. Éppen ezek a ma már világhírű tanítványok, a nemzetközi agykutatás csúcsára jutott kiváló magyar tudósok a tanúi, hogy művében, művének folytatóiban halála után is él az ember, ha olyan, mint Szentágothai János"

Dr. Bácskai János hangot adott személyes meggyőződésének, hogy Ferencváros ezen megújuló része méltó otthona lesz a szobroknak, hisz a hajdani Ranolder intézet épületeiben óvoda, általános iskola és gimnázium is működik, s a Ferencvárosban található 7 egyetem közül épp a SOTE Orvostudományi Központjának impozáns épülete található az új park mellett.

A polgármester végül köszönetet mondott az ötletgazdáknak, a szobrok megalkotójának, Freund Éva szobrászművésznek, valamint a Spanyol Nagykövetségnek és a Semmelweis Egyetemnek a támogatásért, s idézte az ausztrál származású Sir John Eccles neurobiológus megállapítását: "Ramon y Cajal nagy neuroanatómus volt. Öröksége Szentágothai János kezében méltó helyre került."
Halász János, kultúráért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott: "Szobrot avatni mindig tisztesség, s egyúttal művészi és eszmei kihívás is, hisz a szoborállítással jelet is hagyunk magunk után, példát mutatva a ma emberének, követendő utat, melyet a tudósok munkássága, embersége alapoz meg, Cajal és Szentágothai esetében pedig erős ez az alap... Szentágothai János élete igazolta, vannak olyan életpályák, hivatások, melyek a lényegről beszélnek. Olyan életpályák, melyek derűje s ragyogó üzenete mindig velünk van."
Enrique Pastor de Gana, Spanyolország budapesti nagykövete beszédében méltatta, hogy Magyarországon szobrot állítanak az idegtudomány két nagy személyiségének. A misszióvezető szerint ez a főhajtás időtlen időkre szól, és kiemelte, hogy a magyar tudós, bár nem egy generációhoz tartoztak, sokat tanult a spanyol professzortól.

A nagykövet köszönetet mondott Bartos Mónika képviselőnőnek fáradhatatlan lelkesedéséért, amivel ezt a kezdeményezést végigvitte; továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériumának a finanszírozásért, valamint dr. Bácskai Jánosnak, amiért Ferencváros otthont ad ezeknek az alkotásoknak, s Freund Tamásnak, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatójának, mely intézet szoros együttműködést ápol a madridi Santiago Ramón y Cajal Intézettel.

"Cajal, a modern idegtudományok atyja, szerény ember volt, szűkében a kutatáshoz szükséges eszközöknek, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a tudományos világ élvonalába kerüljön a maga korában" - mondta a nagykövet.

Enrique Pastor de Gana végül egy üzenettel zárta beszédét: "Annak a hatalmas és nagyratörő projektnek, amit Európai Uniónak nevezünk, s melynek Magyarország és Spanyolország is része, biztosítania kell a békét, a tudományos és kulturális fejlődést, hogy az európai népek kölcsönösen megismerhessék egymást anélkül, hogy közben elveszítenénk azokat a nemzeti és kulturális különbségeket, amelyek gazdagabbá tesznek bennünket. Ne engedjünk a csüggesztő híreknek, Spanyolország és Magyarország az Európai Unió tagjaiként nagyszerű eredményekre hivatott!"
Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora emlékeztetett, a közvetlen szomszédságban látható Elméleti Orvostudományi Központ mellett található az Anatómiai Intézet is, ahol Szentágothai János dolgozott. A medikusok ebben a két épületben hallanak először Szentágothai János és Santiago Ramón y Cajal nevéről. A SOTE rektoraként és anatómusként ezért külön köszönetet mondott dr. Bácskai Jánosnak és a Ferencvárosi Képviselőtestületnek, hogy pont ezen a helyen állhat ez a két szobor, és Szentágothai János nevét még egy tér is őrzi majd.

Dr. Szél Ágoston végezetül emlékeztetett, hogy immár Szentágothai Jánosról elnevezett tér is található, nem messze a Lenhossék Mihályról elnevezett utcától, az Üllői út túloldalán pedig Apáthy Istvánról elnevezett utca található, ahol a SOTE legújabb nagy beruházása zajlik, a Korányi-projekt.

A köszöntőbeszédek után került sor a szobrok leleplezésére és megkoszorúzására. Szentágothai János szobrát Halász János és dr. Bácskai János; Santiago Ramón y Cajal szobrát pedig Enrique Pastor de Gana, Dr. Szél Ágoston és Bartos Mónika leplezte le.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.