BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2013. június 6., csütörtök 22:21

Vasvári Pál Napok a XVIII. kerületben
A kerületi önkormányzat és a Vasvári Pál Polgári Egyesület kétnapos hagyományőrző toborzófesztivált szervez június 7-án és 8-án Pestszentimrén a Sportkastély mellett.

Júniusban újra katonai hagyományőrzők és huszárok foglalják el a Pestszentimrei Sportkastély mögötti területet, ahol második alkalommal rendezik meg a hagyományőrző Vasvári Pál Napokat.

Vasvári Pál aktívan részt vett az 1848. márciusi forradalomban, majd amikor a haza érdeke úgy kívánta, szabadcsapatokat toborzott, s azok vezetőjeként, őrnagyi rangban vett részt a harcokban. 1849. július 6-án Erdélyben a román felkelőkkel szembeni ütközetben vesztette életét, több száz katonájával együtt.

Emlékének ápolása céljából alakult meg Pestszentimrén a Vasvári Pál Polgári Egyesület, mely többek közt egy fesztivál keretében is szeretné elérni, hogy széles körben – elsősorban az ifjúság közt - ismertté váljon Vasvári Pál személye, tevékenysége és a hazáért vállalt áldozata.

A szervezők célja, hogy Vasvári emlékének ápolása mellett, a határon túli magyar művészeti csoportok fellépése fokozza az összetartozás érzését, és a közös gyökereket erősítse, valamint népszerűsítse a magyar kultúrát, folklórkincseket.

Az idei fesztiválon kiemelt figyelmet kap a katonai hagyományőrzés. A Magyar Honvédség aktív részvételével - saját toborzósátor, 48-as kézműves műhely és egy gulyáságyú - színesíti a rendezvényt. Összecsapnak majd a fegyverek, és a közönség szeme előtt korhű harci jelenet játszódik le.
 
A rendezvényen részt vesznek a testvérvárosok küldöttei is. Körösfő mellett jönnek csoportok Tusnádfürdőről, a lengyelországi Dabrova Tarnowskából és a bajorországi Rodingból is. A kerületből a Polonéz Néptáncegyüttes és a Tébláb Művészeti Iskola tánccsoportjai lépnek fel.
A sokféle kultúra jól megfér egymás mellett – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a június 7-i, péntek esti nemzetközi néptánc gála és táncház a Sportkastélyban.
A nézelődőket idén is színvonalas műsorok, kézműves vásár, kézműves foglalkozások és reformkori jelmezpavilon várja.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.