SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. június 7., péntek 00:36

Tovább bővülnek Szeged kínai kapcsolatai
Az SZTE Konfuciusz Intézet tavalyi őszi megnyitása óta egyre szorosabbra fonódnak a szegedi-kínai kapcsolatok. Csütörtökön délelőtt a több mint 7 millió lakosú Fu Zhou küldöttsége járt a városházán, ahol ünnepség keretében írt alá a két város polgármestere szándéknyilatkozatot a további együttműködésről.                
A városháza dísztermében egy, a kínai és a magyar kultúrát is bemutató ünnepi műsor után együttműködési megállapodást írt alá Botka László Szeged és Yang Yimin Fu Zhou polgármestere elsősorban a két város gazdasági együttműködéséről. Az ünnepi eseményen részt vett Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke is.
Botka László elmondta, Szeged kínai testvérvárosával, Sanghajjal évek óta szoros kapcsolatot ápol elsősorban az oktatás és a tudomány területén. A hétmilliós lakosú Fu Zhou Kína egyik legdinamikusabban fejlődő városa, ezért is óriási lehetőség rejlik a két város együttműködésében. 

– Szeged a nyitottságáról híres, folyamatosan keressük partnereinket a globalizált világban, ebben a folyamatban kiemelt szerepet jut Kínának, azon belül is Fu Zhou városának – mondta Szeged polgármestere. A városvezető szerint a hétmilliós kínai várossal elsősorban gazdasági téren – többek között az informatika, a logisztika és a gépgyártás területén – lehet sikeres az együttműködés. 
A mostani kapcsolatfelvételt hamarosan konkrét lépések követik majd. Botka László elmondta, heteken belül mintegy száz kínai cégvezető látogat a Tisza-parti városba, addigra mi is feltérképezzük, hogy mely szegedi vállalatoknak, cégeknek van, vagy lehet kínai érdekeltségük.

8 csatolt kép 234567910
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.