BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. június 10., hétfő 18:27

Felkészült csapat védi Ferencvárost - Vasárnap tetőzött a Duna
A Helyi Védelmi Bizottság Vezetési Pontjáról indult az a bejárás, amelyen a IX. kerületi árvízi védműveket ellenőrizte Ferencváros polgármestere katasztrófavédelmi szakemberek kíséretében június 9-én, néhány órával a Duna tetőzése előtt.
A Polgármesteri Hivatal második emeletén kialakított Vezetési Ponton a nap 24 órájában ügyeletet tartanak a Katasztrófavédelem szakemberei az árvíz levonulásáig. Innen irányítják a védekezést, és szükség esetén innen adnának ki riasztást is, ha a víz emberéletet vagy értékeket súlyosan veszélyeztetne.
A helyi sajtó jelenlétében zajló egyeztetésen dr. Bácskai János polgármestert és dr. Vas Imre országgyűlési képviselőt úgy tájékoztatták a szakemberek, hogy a Duna vasárnap délután 887 cm-en állt, amely már akkor – a tetőzés előtti órákban – 27 cm-rel haladta meg a valaha mért legnagyobb vízállást (azóta vasárnap éjszaka 891 cm-en tetőzött a Duna a fővárosban). A Helyi Védelmi Bizottság Vezetője, dr. Ördögh Brigitta és Karas János tűzoltó őrnagy elmondta, folyamatosan jelentéseket küldenek a Fővárosi Védelmi Bizottság felé is. Mindenkit megnyugtattak: a ferencvárosi partszakasz nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett területek közé. A Margitsziget, a Római-part és a Dagály strand környéke a legveszélyeztetettebb, a főváros ezért oda csoportosította legnagyobb erőit.
A tájékoztatót követő bejáráson részt vett Fuxreiter Róbert, Ferencváros rendőrkapitánya, Petrik László, a IX. kerületi rendőrkapitányság rendészeti vezetője, Rimovszki Tamás, a Ferencvárosi Közterület-felügyelet igazgatója és munkatársai, valamint katasztrófavédelmi szakemberek, rendőrök.
A Duna kerületi szakaszának árvízvédelmi szemléje a Fővám térről indult, ahol először a Vásárcsarnok hulladékszállítási folyosóját záró kaput tekintették meg. A kapu a rakpartról nyílik, és már majdnem teljesen ellepte a víz. A szakemberek szerint, ha ott betörne a víz, akkor a Vásárcsarnok alsó szintjét teljesen elöntené. A Szabadság-híd és Petőfi-híd közti partszakasz elég magas ahhoz, hogy a tetőzéskori vízszint az épített part magassága alatt maradjon. A Nehru-parton vasárnap délután rengetegen sétáltak, és fényképezték, figyelték a part fölé magasodó hajókat. Nem mindennapi látvány az sem, ahogyan a Petőfi-híd pillérjeit ellepi a víz. A csepeli HÉV szerencsére zavartalanul közlekedett.
A Rákóczi-híd (korábban Lágymányosi-híd) melletti árvízvédelmi kapu félelmetes látványt nyújtott, hiszen a kapu előtt az áradó Duna magasodott, mögötte pedig már autók parkolnak a Hajóállomás utcában. Innen, a Hajóállomás volt épületéből kellett kitelepíteni két hajléktalant, mivel az épületben életveszélyes lett volna maradniuk. Az árvízi védekezés miatt lezárták a Vituki Kft. telephelyét is, oda senki nem mehetett be, a bejáráson résztvevő polgármester és a katasztrófavédők is csak külön engedéllyel járhatták be a területet. A szemle a Kvassay-zsilipnél fejeződött be, ahol jól érzékelhető volt a megáradt Duna ereje.
A Közép-Duna-Völgyi vízügyi igazgatóság szakemberei, illetve a Helyi Védelmi Bizottság tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a gát állapotát.
Szerző: Tóth Zoltán András
Fotó: Vermes Tibor

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.