VÁMOSSZABADI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. július 12., péntek 14:01

Vámosszabadi Község Önkormányzata Képviselő-testületének közleménye: Milliárdos beruházást üldöznek el – hibás döntés a Vámosszabadira tervezett menekülttábor!
 

Reagálva a sajtóban megjelent – meglehetősen egyoldalú – hírekre, Vámosszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakosság támogatásával az alábbi állásfoglalást teszi közzé.

2013. június 15-én a Kisalföld című napilap hozta nyilvánosságra, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 216 fő illegális határsértőt elszállásoló nyílt befogadó állomás létesítését tervezi Vámosszabadin, 2013. július 01. nyitási dátummal.

Mind a kiválasztás módja, mind pedig az érintett felekkel való kommunikáció több helyen is pontatlan, méltatlan, illetve Európai Uniós alapelveket sért, úgymint:

1.      A község Önkormányzata és lakossága hivatalos tájékoztatás helyett a megyei napilapból értesült a befogadó állomás létesítésének tervéről, mindössze két héttel a tervezett nyitás előtt.

2.      Az előkészítés folyamatába az érintetteket a legkisebb mértékben sem vonták be. Ezzel sérül az EU azon irányelve, mely szerint minden döntést a lehető legalacsonyabb, az érintettekhez legközelebbi szinten kell meghozni.

3.      A döntés meghozatala előtt semmiféle hatástanulmány nem készült, ezt később lakossági fórumokon a BÁH vezetői többször elismerték. A döntést előkészítő dokumentáció (más lehetséges helyszínek, költségkalkulációk az üzemeltetésre és kialakításra) az érintettek számára hozzáférhetetlen, illetve titkosításra került.

4.      A döntés meghozatalakor mindössze két szempontot vettek figyelembe: az épület felújításának költségét és Győr belvárosától való távolságát. Nem vizsgálták:
·        a másodlagos gazdasági hatásokat: 1mrd Ft meg nem valósuló beruházás, 140-160 elvesző munkahely, évi 15-20 millió Ft kieső helyi iparűzési adóbevétel, ÁFA, SZJA és SzocHo bevétel, rendőrörs létesítésének költsége, stb.
·        az objektív és szubjektív biztonsági kockázatokat: romló közbiztonság és biztonságérzet a fokozott rendőri jelenlét ellenére is
·        az egészségügyi kockázatokat: járványveszély, illetve a Magyarországon már elfeledett betegségek újbóli tömeges felbukkanása
·        a társadalmi kockázatokat, feszültségeket: a település nem 3, hanem csupán 1,7 km-re van az épülettől, az első lakóház pedig alig 150 méterre, kiszámíthatatlan konfliktusforrást jelentve a táborlakók és a lakosság között.
·        az épület hasznosítására elkészült egyéb alternatívákat: melyek további munkahelyek megteremtését teszik lehetővé, illetve erősítik a szociális intézményrendszert. A hasznosításra a Széchenyi István Egyetem három tervtanulmányt is készített (szálló a Kelet-Magyarországról érkező nagyszámú munkavállaló elhelyezésére, szociális otthon, demens betegek ápolási otthona).

5.      A döntés nyilvánosságra kerülése után 3 hétig az Önkormányzat semmilyen hivatalos megkeresésére nem reagált sem a BÁH, sem a Belügyminisztérium, mint felettes szerv. Ez idő alatt hivatalos tájékoztatást sem kapott a lakosság, így a sajtóból és az internetről összegyűjthető információk alapján robbanásig feszült a hangulat a településen. A BÁH főigazgatója, Dr. Végh Zsuzsanna jelentősen megkésve, 2013. július 08-án, egy lakossági fórumon tájékoztatta a lakosságot, ám több fontos kérdésre ezen alkalommal sem kaptunk elfogadható választ. A lakosság és az önkormányzat által felsorakoztatott érvek a fórumon is süket fülekre találtak, azok érdemi módon történő megvizsgálását még csak kilátásba sem helyezték, pedig – úgy véljük – ezen szempontok alapvetően kérdőjelezik meg a tervezett befogadó állomásra vonatkozó döntés megalapozottságát, illetve annak előkészítésének szakszerűségét.

6.      Vámosszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. június 18-ai keltezéssel egy állásfoglalást fogalmazott meg, melyben többek között kijelenti, hogy az Önkormányzat kezdeményezi az ingatlan tulajdonjogának megszerzését, illetve elutasítja a településre tervezett befogadó állomás létesítésének tervét. A döntéshozó szervek ezt a tiltakozó állásfoglalást semmilyen módon nem vették figyelembe.

7.      A BÁH az eddig összegyűlt 6000 tiltakozó aláírás, 3200 facebook-tiltakozó, 6 tiltakozó demonstráció, valamint három tiltakozó lakossági gyűlés ellenére sem foglalkozik érdemben az általunk felvetett problémákkal. A szakmai (gazdasági/egészségügyi/stb) kérdéseket kompetencia hiányára hivatkozva elhárítja, ezeket az aspektusokat vizsgálni nem kívánja.

Nyomatékosan szeretnénk kijelenteni, hogy Vámosszabadi lakossága és a község Önkormányzata egy emberként utasítja vissza az idegenellenesség, a rasszizmus vádját, hiszen településünkön jelenleg is békésen élnek egymás mellett német, szlovák, osztrák, svájci, roma, erdélyi, ukrán, arab és persze magyar családok.

Felhívjuk a Tisztelt Kormányzat figyelmét, hogy ezzel az intézkedéssel egy dinamikus gazdasági és települési fejlődés – mely a magyar kormány törekvéseinek is egyik fő irányvonala – törhet meg, illetve rendülhet meg alapjaiban.

A fentiek figyelembe vételével a következőket kérjük a döntéshozóktól:

I.    Az állami szervek biztosítsanak az írott jogi és az íratlan erkölcsi normáknak megfelelő     eljárásmódot számunkra.
II.  Érdemben vizsgálják meg a tervezett objektum megnyitásával kapcsolatos összes felmerülő körülményt, majd mindezek ismeretében jelöljék ki azt a helyszínt, amely nem jár munkahelyek elvesztésével, milliárdos beruházások elüldözésével.

 Kiadó: Vámosszabadi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.