BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. december 16., szerda 09:04

Két díjat kapott Békscsaba
E-GO díj


A díj a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a TÁRKI közös kutatásának eredményeként született meg 2005-ben. Meghirdetésre kerül azóta is minden évben az E-GO díj, amelyet a legjobb és leghasznosabb honlapokat üzemeltető önkormányzatok érdemelnek ki.
A felmérési módszer rövid lényege: a felmérést végzők a .hu alatt bejegyzett települések honlapjainak  feltérképezéséhez két különböző internetes  keresőt használnak.
A keresések eredményeként létrejött települési honlapokat tartalmazó adatbázist a TÁRKI RT, mint független kutatóintézet egy részletes kérdőív alapján vizsgálja meg.
A kérdőív kérdéseit és pontozását az európai felméréseknek megfelelően állították össze, ahol
 kérdések 40%-a a lakossági szolgáltatásokra, 40%-a települési információkra,20%-a  a honlappal kapcsolatos technikai információkra vonatkozik. A honlapok értékelésénél figyelembe veszik az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvénynek való megfelelést is.
A verseny kategóriái:
Nagyvárosi és fővárosi kerületi kategória
Városi kategória
Községi kategória
Minden kategóriában az első öt helyezettet jutalmazzák, 2009-ben Nagyvárosi és fővárosi kerületi kategóriában Békéscsaba nyerte el a megtisztelő első helyet, megelőzve a korábban több díjat nyert Kecskemétet és Székesfehérvárt.


Befektetőbarát település Békéscsaba


A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az ITD Hungary által koordinált Befektetőbarát Településekért Program célja, hogy az önkormányzatok szakemberei „testre szabott” segítséget kapjanak ahhoz, hogyan fejleszthetik településeiket versenyképes befektetési helyszínné.
A program 44 önkormányzat részvételével indult 2009 februárjában, amely során 21 település készített befektetés ösztönző stratégiát, 31 pedig közös honlapot hozott létre befektetési kínálatuk bemutatására az ITD Hungary honlapján belül.
A stratégiák elkészítéséhez és a közös marketing megjelenés létrehozásához a települések egy többlépcsős képzési folyamat során jutottak el. Munkájukat a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség szakemberei segítették.
A képzési szemináriumokon többek között a települések megismerhették a befektetők rendkívül összetett döntési szempontjait a befektetési helyszín kiválasztása során, összegyűjtötték azokat a helyi adottságokat, amelyre alapozva felkelthetik a külföldi befektetők érdeklődését térségük iránt.
A Befektetőbarát Településekért Program zárására 2009. november 6-án az Országház Delegációs termében került sor, ahol Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Mester Zoltán, az NFGM szakállamtitkára és Kilián Csaba, az ITD Hungary befektetési igazgatója összegezte a program eredményeit.
A záróeseményen Békéscsaba a programban való kiemelkedő teljesítményéért Varga István gazdasági minisztertől különdíjat vehetett át.A programban résztvevő települések jogosultak a "Befektetőbarát" minősítő jelző és logó használatára.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.