KÖRNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2009. december 20., vasárnap 09:17

Idősek Karácsonya Környén
475 hetven év feletti idős ember vehette át idén a környei önkormányzat karácsonyi ajándékát, személyenként egy-egy háromezer forint értékű vásárlási utalványt. A szombaton rendezett Idősek Karácsonya ünnepségen ezúttal is tárgyjutalommal ismerték el azok munkáját, akik rendszeresen segítik önzetlen tevékenységükkel a község kulturális rendezvényeit.
Zsúfolásig megtelt szombaton, az Adventi várakozás huszadik napján a környei művelődési központ színházterme, ahol az Idősek Karácsonya rendezvény keretein belül hagyományosan az iskolások, óvodások, a német nemzetiségi dalkör, német nemzetiségi gyermekcsoport, s a Vackor Óvoda Kamarakórusa színes műsorral ajándékozta meg a község szépkorú lakóit.
Az önkormányzat ez alkalomból minden évben vásárlási utalvánnyal kedveskedik a település hetven év feletti lakosainak, a személyenkénti háromezer forint értékű utalványt idén 475 idős emberhez juttatták el.  
Beke László polgármester ünnepi köszöntőjében a falubeliek szeretetből fakadó együvé tartozásának létét, fontosságát hangsúlyozta, reményét fejezve ki, hogy ezt az értékét úgy is megőrzi a település, ha lélekszáma folyamatosan növekszik. „Ez itt most a legnagyobb családunk: környeiek vagyunk… Ez az ünnep is jó alkalmat ad arra, hogy megmutassuk, együvé tartozunk. Nem kevélységből, konokságból, hanem szeretetből. Szeretetből, mely összeköt a családdal, a barátokkal, társainkkal és azzal a földdel, melynek ismerjük történetét, szokásait, állatait, növényeit, vizeit és minden kis rögét. Ha ez így van, és így marad, akkor tényleg minden környei boldogan ünnepelhet, és a szemek talán még jobban csilloghatnak karácsony estéjén.” – fogalmazott a polgármester.
Hagyomány, hogy a környei önkormányzat az Idősek Karácsonya keretében fejezi ki elismerését és köszönetét mindazok számára, akik önzetlen tevékenységükkel rendszeresen segítséget nyújtanak a község kulturális rendezvényeinek szervezéséhez, lebonyolításához. A kulturális bizottság ajándékát az általános iskola délelőtti ünnepségén Dr. Szemetiné Horn Bernadett, az intézmény 18 fős színjátszó csoportja, s Cseh Lajos 8. osztályos diák vehette át, míg a művelődési ház rendezvényén Aszalós Norbert, Fazekas Roland, Bajkó Krisztina, Südi Eszter, Pintér János, valamint a Német Nemzetiségi Gyermekcsoport, s vezetője, Süli Lászlóné.
Beke László polgármester Eisenbart Győzőné, a művelődési ház vezetőjének egy évtizedes áldozatos tevékenységéért is köszönetet mondott, mivel az év végén elköszön az intézménytől.     
A Környebányai községrész is ünnepelt szombaton a Közösségi Házban, ahol a helyiek, gyerekek, fiatalok és felnőttek, betlehemes műsorral, versekkel és énekekkel idézték a ház falai közé a közelgő karácsony szívmelengető hangulatát. Az ünnepség részeként a Környebányáért Alapítvány elnöke, Bozóné Kucskár Anikó tárgyjutalomban részesítette azokat, akik több éve önzetlenül vállalnak aktív segítő szerepet a településrész gyarapodása, szépülése érdekében. Az alapítvány 2005-ben alakult nonprofit szervezetként, ám anyagi lehetőségei az idei esztendőben tették először lehetővé, hogy elismerje az aktív helyiek áldozatos tevékenységét, így huszonöten vehettek át tárgyjutalmat. Közülük öten már két évtizede ténykednek fáradhatatlanul: 
Özv. Borsodi Ferencné az Imaházban húsz éve folytatott tevékenységéért, a közparkok és egyéb közterületek szépítése érdekében végzett folyamatos munkájáért részesült elismerésben.
Vida László húsz esztendeje vesz részt önzetlenül minden környebányai közterületen történő megmozduláson, aktívan segítette az emlékmű, a harangláb, a játszótér, és a közparkok megvalósulását. Minden karácsonyra térítésmentesen biztosítja a fenyőfát nem csak környebányai, hanem több környei intézmény számára is.
Id. Mezőfi János is két évtizede vállal aktív szerepet a közterületek karbantartásában, szépítésében, Balassa Ferenc is ugyanennyi ideje végzi önzetlenül a fémipari munkákat, míg míg Udvari Ferencné is húsz éve a településrész „motorja”, a különböző szervezési teendők ellátója.
A rendezvényen, mivel az idei esztendő a Papok éve, Svétecz László önkormányzati képviselő köszönetét fejezte ki Szemeti Ferenc református tiszteletes, Bedy Sándor katolikus plébános, valamint Sztruhár András evangélikus lelkész számára a Környebányai hitélet megalakításáért, s a vallásgyakorlás biztosításáért.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.