BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2013. augusztus 29., csütörtök 14:01

Rossz hírek a Növény utcai új csomópontról
A fővárosi önkormányzat sem tu­laj­don­ba, sem kezelésbe nem­ haj­landó átven­ni a Növény utcai új csomópont és a Nagytétényi utat összekötő, a Nem­ze­ti Inf­ra­struktúra Fej­lesztő (NIF) Zrt. által készített új utat, annak ellenére, hogy az engedély előtt ebben megállapod­tak a felek.
Saj­nos rossz ta­pasz­ta­la­tunk van a főváros­sal kap­cso­lat­ban, mivel a 6-os út Növény u. és Vilmos felüljáró közötti sza­kaszát is több mint tíz éve nem veszi át. A kerület felajánlot­ta, hogy ide­ig­le­ne­sen, a meg­nyitás érdekében átve­szi az utat, de erre a ja­vas­la­tunk­ra nem érke­zett válasz. Még ennél is ros­szabb új fej­lemény, hogy az út műszaki átadása is több mint egyhónapot csúszik.
Lop­pert Dániel, a Nem­ze­ti Inf­ra­struktúra Fej­lesztő Zrt. kom­mu­nikációs vezetője korábban így nyi­lat­ko­zott: „2013. június 3-án meg­kezdődött, fo­lya­mat­ban van a for­ga­lom­ba he­lyezési eljárás is. A szak­hatósági eljárás átfutásának fi­gye­lem­bevételével a Növény utcai kap­cso­lat várhatóan 2013.?augusztus 15-én nyílhat meg az utazóközönség előtt.”
Ehhez képest megdöbben­tett az alábbi levél, ame­lyet­ au­gusztus 14-én kap­tam:


„Tisz­telt Polgármes­ter Úr!
Az alábbi­ak­ban tájékoz­tat­juk Önt a Növény utcai csomópont je­len­le­gi hely­zetéről.
Az M0-s déli szek­tor bővítésének részeként meg­valósult a korábbi, többször halálos bal­ese­tek helyszínéül szolgáló Növény utcai szint­be­li vasúti átjáró helyén egy két irányban használható külön szintű csomópont, amely ­az Összekötő úttal együtt közvet­len kap­cso­la­tot biz­tosít Nagytétény, a Ba­r­ossGábor-te­lep és a Rózsa­kert, va­la­mint a 6 sz. főút között. Ezen kap­cso­lat ­kiépülésével az érin­tett területek és az M0-s déli szek­tor között is egy közvet­len, kerülőutak be­ik­tatását mellőző kap­cso­lat jön létre. A kiépítés ezen fázisában még meg­ma­rad a Nagytétényi úti csomópont, a Növény ut­ca­foly­tatásában, a Cam­pona bevásárlóközpont irányában pedig a kétsávos vasúti aluljáró. Az előző megszüntetése, va­la­mint az utóbbi kiszélesítése a je­len­leg ter­vez­tetés alatt álló „Bp. (Ke­lenföld)-Százhal­om­bat­ta vasútvo­nal rekonst­ruk­ciója” pro­jekt során fog meg­valósulni, amely be­fe­jezését követően a Növény utcai kap­cso­lat­rend­szer tel­jessé válik.
A for­ga­lom­ba he­lyezési eljárás meg­kezdődött, annak időigénye­ miatt a for­ga­lom­ba he­lyezés 2013. szep­tem­ber 30-ra várható.
Az Összekötő út-Nagytétényi út újon­nan ki­a­lakított csomópont­ja műsza­ki­lag a végle­ges kiépítést veszi alapul, ezért va­la­mennyi le­hetséges irány és for­ga­lom­ban részt vevő átjárását biz­tosító, de egyelőre komp­ro­mis­szum­os meg­oldás. Ezért felhívjuk a fi­gyel­met a csomópont­ban érvény­ben lévő se­bességkorlátozásra (30 km/h), és nyo­matékosan kérjük va­la­mennyi, közle­kedésben részt vevő különösen fo­ko­zott fi­gyelmét az átha­ladás során!
Üdvözlet­tel:
Titkárság és Kom­mu­nikációs Iroda
Nem­ze­ti Inf­ra­struktúra Fej­lesztő Zrt.”


A kerület lakossága eddig is példa­mu­tató türe­lem­mel tűrte az útépítéssel járó dugókat, el­te­reléseket, zajt és fel­for­dulást. Felháborít, hogya NIF ennyi­re érzéket­lenül és ha­nya­gul végzi a munkáját, és ezt előttük sem ­fo­gom el­hall­gat­ni.


Sza­bolcs At­ti­la
polgármes­ter
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.