BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 12., csütörtök 17:19

A Thália Színházban mutatkozott be a Jókai Színház
Neves brit alkotók által színpadra vitt Lear királyt adta elő a békéscsabai Jókai Színház szeptember 10-én, a Thália Színházban, a szeptember 7. és 14. között zajló Vidéki Színházak Fesztiválján.
Az előadás előtt Egy békés, csabai színházi nap címmel izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket. Például bemutatkozott a Csabai kolbász, amelyet három kistermelő termékein keresztül ismerhetett meg a közönség. A kolbászhoz társult még az Árpád pálinka, és a Magna Cum Laude pálinka is a zenét a Racka Jam szolgáltatta. A város bemutatkozása nagy siker volt, közel 400 érdeklődő kóstolhatta meg a finomságokat
A színházi előadás előtt a Békéscsabai Jókai Színház különleges előadói tereiről tartott előadást Fekete Péter, a színház igazgatója, majd a színházi nézőtereken egyedülálló 7+1-es Dolby surround hangtechnikát mutatták be a sajtó képviselőinek. 
Az előadás előtt Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte a közönséget, és elmondta, hogy a városnak nagyon jó a kapcsolata a színházzal. Hozzátette, hogy egy 3 tagú kulturális tanács hangolja össze a város kulturális és közművelődési intézményeit annak érdekében, hogy a párhuzamosságok és duplikációk elkerülhetők legyenek.
„A színház nem csak a város kulturális közéletének szíve, hanem nagyon aktív szerepet tölt be Békéscsabán és a környező településeken is.  Például az augusztus 20-i ünnepségünk fénypontja is a Jókai Színház István a király című előadása volt. A Csabai Nyár keretében három hónapig, 120 program várta az érdeklődőket.
A rendezvénysorozat óriási közönségsikert aratott, naponta 4-500 ember látogatott ki a Főtérre. A szakemberek szerint összesen mintegy 25-30 ezer embernek nyújtott szórakozást a Csabai Nyár. A nyáron minden nap volt program a főtéren, és ebből 60-at a Jókai Színház rendezett. A kisebb gyermekprogramoktól, a West Side Story-n keresztül az István a királyig.
De a színház programja is nagyon gazdag, több helyszínen is folynak, sokszor párhuzamosan előadások. A nagyszínpadon, a stúdiószínpadon, porondszínpadon, a Főtéren, és a TeÁtriumban, sőt, a szarvasi víziszínpadon is. A Jókai Színház több díjat is nyert az utóbbi években, többször szerepelt a környező országokban.
Köszönöm ezúton is a Fekete Péter által vezetett társulat munkáját” – mondta a pogármester.

Fekete Péter a darabról elmondta, hogy a Lear király a tavalyi színházi évad különleges darabja volt Békéscsabán, izgalmas, kísérletező műhelytechnikai és alkotói munka jellemezte. Az igazgató szerint ez az elgondolkodtató, progresszív darab jó eséllyel kelti fel a fővárosi közönség érdeklődését. A Lear király rendezője az angol Chris Rolls, díszlettervezője a walesi Sean Crowley. Személyes baráti kapcsolat fűz hozzájuk, ennek is köszönhető, hogy meghívásomat elfogadták. Chris Rolls rendezett prózai és operaelőadásokat a brit nemzeti színházban, a Royal Shakespeare Companynál, a Királyi Operaházban és a világ számos pontján. Sean Crowley filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozik, az elmúlt tizenegy évben Wales egyik legtermékenyebb alkotója volt, százötven alkotás fűződik a nevéhez - fűzte hozzá Fekete Péter.

A brit színházi szakemberek Békéscsabán sokkoló, katartikus élményeket kiváltó Lear királyt állítottak színpadra. Chris Rolls a darab április bemutatóján az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a békéscsabai Lear király a „székhez szegezi a nézőt". Sean Crowley díszlettervező pedig úgy fogalmazott, hogy a békéscsabai Shakespeare-előadás bárhol megállná a helyét a világon. „Nagyon izgalmas és egyben kegyetlen darab született" - vélekedett a díszlettervező. Lear király szerepét Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendező játssza, Regan szerepét Dobó Kata, Gonerilt Kara Tünde, Cordeliát Babócsai Réka alakítja.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.