BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2013. szeptember 14., szombat 17:40

Taktakenéz élni akar!
Szombaton rendezték meg Taktakenézen a XIV. Falunapot, amely keretében dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke emlékplakettet adott át a színvonalas szakmai teljesítmény, illetve a közösségért végzett állhatatos munka elismeréseként a község lakóinak.
 
Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében a megújulás jelképének nevezte Taktakenézt, hiszen annak idején a község körül tekergő Tisza rendszeresen elöntötte a települést, de a lakói mindig újjáépítették. „Taktakenéz egyszerre fiatal és ősi falu. Anonymus is említette, mint az Aba nemzetségi birtokához tartozó települést. Ennek a falunak, Ókenéznek a helyét azonban a Tisza másik partján, Tiszadob térségében találjuk meg. Őseik, annyi más településhez hasonlóan kicsit arrább, a mai helyére költöztették a falut. Ezért akár két születésnapot is ünnepelhetnének, sőt, valójában hármat, ugyanis a rendszerváltáskor, 1989-ben szerezte vissza önállóságát Taktakenéz” –emlékeztetett dr. Mengyi Roland.
 
A szocialista rezsim bukása után indult fejlődésnek a falu: az utak 90 százaléka aszfaltburkolatot kapott, modern iskolát hoztak létre, megújult, modern három csoportos óvodába költözhettek a kicsik, egészségházat létesítettek, díszburkolattal látták el a közterületek egy részét. „Az elért eredmények bizonyítják, hogy Taktakenéz élni akar!” –hangsúlyozta.
 
Kiemelten fontosnak tartja dr. Mengyi Roland, hogy Taktakenéz is visszakerüljön a gazdaság vérkeringésébe. A vidék megtartó képességének növeléséhez új munkahelyek teremtése szükséges. Ehhez példaértékű összefogásra van szükség a Taktaköz többi településével. Jó példa az összefogásra a településen aktívan működő polgárőrség. „Erre van szükség: megújulásra, összefogásra, élni akarásra! Ehhez szeretném felajánlani a segítségem!” –zárta beszédét.

  Molnár Tibor polgármester „betyárcsomagot” ajándékozott a falu nevében dr. Mengyi Rolandnak, amelyben pálinka és erős paprika is helyet kapott. Ezt követően kulturális műsorral folytatódott a taktakenézi falunap.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.