BÉNYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 18., szerda 13:11

Bényei Falunapok szeptember utolsó hétvégéjén szüreti mulatsággal és tűzgyújtással
2013. szeptember 28-án tizennyolcadszor kerül megrendezésre Bénye településen a Falunappal egybekötött Szüreti felvonulás és bál.


A két napos rendezvény keretében több színes programmal várjuk Bénye Község, és a környező települések  apraját - nagyját. Ebben az esztendőben Bénye község vendégül látja a testvértelepülés felvidéki Bény civil szervezeteit. Ebben az évben a falunapnak a jelmondata: "Bényi kenyér és Bényei bor"

Gyülekezés a  Faluház előtti téren történik.


13 órakor Racskó Károly Polgármester Úr köszöntőjével kezdődik meg az ünnepi műsor, melynet

               -   a község ifjúságának  
               -   a község ifjúságának  

                -  óvodásoknak
                -   iskolásoknak
                -  Bényei Pántlika Néptánccsoportnak
                -  Bényei Lányok-Asszonyok Hagyományőrző Néptánccsoportnak
                -  Napsugár Nyugdíjas Klubnak
                -  testvértelepülésünk a szlovákiai Bény,  néptánccsoportjának 
bemutatói követnek


Táncos műsorok között elhangzik a  bíró beszéde,a bemutatók végén következik a borkóstolás, és elkezdődik  a felvonulás, élén a szüreti kosarat vivő fiatalokkal. ( Bénye község a Monor  Környéki Hegyközség tagja,  az itt termő szőlőből minőségi borokat készítenek) Több helyen  ismét eljárják a táncokat, az utolsó helyszínen – még a bíró táncba viszi a bírónét – a betyár elrabolja a bírólányt a hintóról.


A felvonulás végeztével Bénye Község Önkormányzata ebéddel várja a felvonulókat, melynek elkészítéséről  már 18. éve a  Napsugár Nyugdíjasklub tagjai gondoskodnak.


 A szüreti bál megkezdéseként  a bényei fiatalok eljárták a nyitótáncot, ezzel kezdetét veszi a reggelig tartó bál.
A szombati rendezvényen a talpalávalót a bényei „Ötösfogat” zenekar szolgáltatja.


A rendezvény 29-én este 31:30-kor tűzgyújtással zárul.

Bénye településen nagy hagyománya van Falunap és szüreti bál megrendezésének, amint az a számából is kitűnik. A település nagy figyelmet fordít hagyományok ápolására, a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartásra, a szőlőhöz, szüreteléshez kapcsolódó népi játékok megőrzésére, ápolására.

A rendezvényt támogatja a Napsugár Nyugdíjasklub és Bénye Község Önkormányzata, továbbá évek óta támogatják a rendezvényt Bénye község civil szervezetei

7 csatolt kép bényei iskolásokbényei óvodásokBényei Napsugár NyugdíjasklubBényi népviseletBényei Lányok Asszonyok Hagyományőrző NéptánccsoportBényei Pántlika Néptánccsoportbényei ifjúság
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.