KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 23., hétfő 08:10

Segítő kezek Komlón
A komlói önkormányzat is csatlakozik a főváros V. kerülete által indított mintaprogramhoz, amelynek célja az egyedül élő 80 év felettiek felügyelete és szükség esetén segítése. A részben önkéntességre épülő gondozói rendszer munkahelyeket is teremt.
 
A röviden csak „Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért” nevet viselő mintaprogram Budapest belvárosából indult és eddig három vidéki település csatlakozott hozzá. Számuk azonban rövidesen további harminccal bővül az ország különböző térségeiből.
 
A kezdeményezés elindítói, köztük Jeneiné Rubovszky Csilla idősügyi miniszteri biztos, egy olyan hálózatot akarnak kiépíteni, amelynek munkájában együttműködnek a szociális ellátórendszer képviselői, közfoglalkoztatottak és önkéntesek is. Közösen kutatják fel azokat a nyolcvan év feletti, egyedül élő nyugdíjasokat, akik részben vagy egészben el tudják ugyan látni magukat, de életkoruk és egészségi állapotuk miatt fokozottabb odafigyelést és támogatást igényelnek. A „Segítő kezek” munkatársainak feladata annak elősegítése, hogy ezek az emberek a lehető legtovább élhessenek a saját otthonukban és ne szoruljanak intézeti ellátásra.
 
A program jelenleg kísérleti szakaszban van, a cél reprezentatív adatok gyűjtése az ország minden pontjáról. A költségekre több mint 370 millió forint áll rendelkezésre. Komlón ebből a forrásból húsz szociális gondozót és időslátogatót szerződtetett a projektet koordináló nonprofit Kft, egyelőre jövő év május végéig terjedő időtartamra. Ők mind a helyi munkaügyi kirendeltségen regisztrált, szakirányú végzettséggel rendelkező állástalanok közül kerültek ki. Rajtuk kívül a Szociális Szolgáltató Központ munkatársai és közfoglalkoztatottak is részt vesznek majd a feladatok ellátásában.
 
Kedvező tapasztalatok esetén a program jövő nyártól tovább fog folytatódni: újabb települések csatlakozásával és a meglévő hálózatok bővítésével, további álláshelyek létrehozásával.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.