ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. január 16., szombat 16:08

Esztergom - Jubiláló Szent Miklós Program
Meggyes Tamás polgármester kezdeményezésére 2005. január elsején indult útjára a Szent Miklós Program. Az országban teljesen egyedülálló Szent Miklós Alap és a hozzá kapcsolódó folyamatosan bővülő családtámogatási rendszer ötödik születésnapját ünnepli.


Szent Miklós Alap


Első jelentősebb jubileumát ünnepli Esztergom egyedülálló családtámogatási programja, a Szent Miklós Alap az Esztergomi Gyermekekért és a Szent Miklós Program, amely pontosan öt évvel ezelőtt indult Meggyes Tamás javaslatára. A polgármester korábban elmondta: a példátlan életkezdési támogatás ötletét a 2004. május 1-i Európai Unióhoz való csatlakozáskor az első uniós magyar állampolgárnak adományozott támogatás, illetve a minden év januárjában elsőként születő úgynevezett „ÁB-bébik” anyagi támogatása adta számára. Miután az alapkoncepció megszületett, miszerint valamennyi esztergomi polgár részesüljön hasonló juttatásban, munkatársaival számításokat végeztek, és rövidesen készen állt a Szent Miklós Alap részletes szabályzata, amit elfogadott a képviselőtestület, így 2005. január elsején minden feltétel adott volt a program beindításához.
A Szent Miklós Alap az Esztergomi Gyermekekért célja a gyermeknevelés támogatása, Esztergom népességmegtartó erejének növelése, és a következő nemzedék életkezdésének támogatása. Ennek érdekében Esztergom  minden megszülető esztergomi gyermek után félmillió forintot fizet be az alapba, amit évente 50 ezer forinttal egészíti ki a gyerekek 21 éves koráig. Az alapban a befizetésekkel és a kamatokkal folyton gyarapodó összeget, előreláthatólag 3,2 - 3,3 millió forintot 21 éves kora után veheti fel Esztergom ifjú lakója, amennyiben teljesíti ennek feltételeit, vagyis középfokú végzettséget – érettségit, vagy szakképesítést – szerez, valamint ténylegesen a város lakója legalább egyik szülőjével együtt.
Az alapból felvett összeget kétféle célra lehet felhasználni: esztergomi lakhely megteremtéséhez, vagyis lakásvásárláshoz, házépítéshez, vagy felsőfokú tanulmányok finanszírozására.


Szent Miklós Program


Az életkezdési támogatás az első és legjelentősebb abban a sorban, ami mára az esztergomi önkormányzat gyermekvállalást ösztönző és gyermeknevelést támogató Szent Miklós Programjává bővült és mára mintegy negyven intézkedést tartalmaz, a különféle nagycsaládosoknak, vagy alanyi jogon járó kedvezményektől az ingyenes sportolási, szórakozási lehetőségek biztosításán át az egészségvédelmi intézkedésekig bezárólag.
A nagycsaládosok szemétdíj-kedvezményt, parkolási és utazási kedvezményt kapnak, ingyen tanulhatnak zenét és ingyen étkezhetnek az oktatási intézményekben.
Az esztergomi iskolásoknak ingyenes a helyi buszozás, de Esztergom vezetése fontosnak tartja a gyermekek testi jólétét is. Ennek fenntartásához járul hozzá Szent István városa az étkezési támogatással a Szent Miklós Program keretén belül. A gyermekek testi fejlődése nem képzelhető el mozgás nélkül. Esztergomban nagy hangsúlyt helyeztek a vízisportokra, elsősorban tehát úszni kell megtanítani a gyermekeket. Ezért az önkormányzat már az óvodás kortól biztosítja az ingyenes úszásoktatást az Aquasziget élményfürdőben, ahol a nagyobbak, egészen középiskola végéig az úszástanulást követően az iskolai testnevelés keretében úszásórákon is részt vehetnek. Ehhez még autóbuszos szállítást is biztosít az önkormányzat a távolabbi oktatási intézmények diákjainak, tanulóinak. Az élményfürdő önköltségének fedezetére közel 100 milliót biztosítanak. Ha „túlságosan megszeretnék” a gyerekek, különösen a nagycsaládban élők a vizet és a Prímás-szigeti Aquaszigetet, szüleikkel együtt kedvezményes áron juthatnak be, hiszen természetesen ez is része a programnak.
A szellem ápolása, a tudás bővítse elsősorban az iskola. Minden esztergomi tanuló, az 1-12 osztályok minden diákja, illetve családjuk 5-5 ezer forintos tanévkezdési támogatással indíthatja a szeptembert, a 8. évfolyamosok ingyen Esztergom helytörténeti tankönyvet is kapnak. Ez először 2005-ben jelent meg, akkor stílszerűen Szent Miklós napjára, Mikulásra kapták meg ajándékba a diákok. A hiánypótló kötet nagy sikert aratott a könyvesboltokban is. Szent István városa az első volt az országban, ahol a helytörténetet ilyen szinten és eszközzel kezdték tanítani. Az iskolatej-akcióban Esztergom minden évben részt vesz. Amikor a csökkenő mértékű támogatás miatt az országban sorra lemondanak a tanuló napi két deci tejéről, a legkisebb arányú támogatási kategóriába sorolt, Esztergom kitart az „óvodatej” mellett is, pedig ezzel kevés település büszkélkedhet el.
Az iskola épületén kívül is van élet, sőt tanulás is. Ezt többféleképpen támogatja a Szent Miklós Program. A határon túli történelmi országrészekbe induló tanulmányi kirándulásokat támogatja Esztergom, de az egyedi utazásokat is támogatják, ha a szellem vagy a test épülését szolgálják. Tanulmányi és sportversenyek utazási költségeihez, hangverseny- és színházbérletek megvásárlásához szintén hozzájárul Esztergom. A gyermeknek és szüleinek laknia is kell valahol. Ennek megteremtése sok erőfeszítést igényel, nagy nehézséget jelent. A családosok dolgát megkönnyíti a Szent Miklós Otthonteremtő Lakások. A konstrukció egyszerű: az önkormányzat lakásaiban élők kedvezményes, nagyon alacsony bérű lakásokban élhetnek. A családfenntartók legalább egyikének dolgoznia kell, hiszen másképpen nem tudnák kifizetni a bérlet díját, a rezsit, és annak a kiegészítő vállalásnak sem tudnának eleget tenni, hogy amit a kedvezményesen, alacsonyan megállapított díjon megtakarítottak, lakás-előtakarékossági számlán gyűjtik, hogy megteremtsék önálló otthonukat. A gyerekeknek játék is kell, ezért hozták létre az országos Mikkamakka Családi Játéktár esztergomi játszóházát az Aranyhegyi utcában, emellett számos gyermekprogramot szervez az önkormányzat azért, hogy gyermeknek lenni is jó legyen a városban.
(hídlap)


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.