CSONGRÁD-CSANÁD VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. január 26., kedd 21:36

Bővülő együttműködés - bemutatkozott a megyén Szabadka új magyarországi főkonzulja
Bemutatkozó látogatáson járt a Csongrád Megyei Önkormányzatnál Szabadka új magyarországi főkonzulja. Korsós Tamás január 1-jétől látja el a tisztséget, korábban dolgozott például Francia- és Olaszországban. A Megyeházán Magyar Anna elnökkel és Dr. Zakar Péter alelnökkel tárgyalt. A fő téma a határ átjárhatósága mellett a bővítendő együttműködés volt.

Elsősorban a vajdasági partnerekkel már meglévő projektekről tájékoztatta az új főkonzult a Csongrád megyei elnök és alelnök. Beszéltek ezek politikai keretéről a közös közgyűlési és szakbizottsági munkáról. Előkerült ismét a határ átjárhatóságának megoldandó feladata: az Ásotthalom és Királyhalom közötti átkelő, amelynek megnyitása hosszú ideje húzódik, és például a Röszke II-es határátkelő ügye. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a lehetőségeikhez mérten tovább kell dolgozni azért, hogy „nyitottabbá váljon a határ”, amelyen könnyebbé válik az átjutás a szomszédos országba.

Tárgyaltak a Triplex ipari parkról és a DKMT-s keretek között zajló együttműködésről is, különös tekintettel a katasztrófavédelmi szakemberek munkájára. Mindezek mellett szó volt az egészségügy területén folyó közös munkáról, a kórházak közötti együttműködésekről, és például a kulturális kapcsolatokról. Utóbbiak köréből külön kiemelték a Csongrád Megyei Levéltár kezdeményezését a magyar holokausztnak nevezett 1944-45-ös délvidéki népirtás körülményeinek feltárására vonatkozóan. A Csongrád megyei és a vajdasági intézmények között általánosságban véve jó az együttműködés, Dr. Zakar Péter alelnök ugyanakkor a határ két oldalán lévő iskolák közös munkáját emelte ki külön, például a rendszeresen zajló tanulmányi versenyeket.

A találkozón megállapodtak abban, hogy a jövőben is folyamatosan tájékoztatják egymást a magyar és a szerb oldalon zajló eseményekről, és erre alapozva keresik a további lehetőségeket az együttműködésre, bővítik a kapcsolatokat. Magyar Anna elnök és Dr. Zakar Péter alelnök ehhez kérte az új főkonzul, Korsós Tamás segítségét.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.