KECSKEMÉT MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. november 15., péntek 10:43

Közfoglalkoztatási programok Kecskeméten (1) - a tizenkilencek
Mintegy 800 álláskereső közfoglalkoztatására nyílik lehetőség Kecskeméten, a különböző országos és helyi programok keretében. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum által koordinált MaNDA programban történő kulturális közfoglalkoztatás és a téli közfoglalkoztatás témakörében tartott ma sajtótájékoztatót dr. Zombor Gábor polgármester, Mák Kornél alpolgármester és Tóth Győzőné, a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője.
 
A téli közfoglalkoztatással kapcsolatosan elhangzott: az országos program 2013. november 1. és 2014. április 30. között zajlik, két lépcsőben valósul meg, amelyekben összesen 549 fő foglalkoztatása válik lehetővé. Az első lépcsőben 319 álláskeresőt vettek fel közterület takarító munkakörbe, akik a program első és utolsó hónapjában dolgoznak, a köztes időszakban pedig képzésen vesznek részt. A második lépcső december 1-től kezdődik, az abban résztvevők március végéig képzésben részesülnek, és áprilisban közterület takarítók lesznek. A képzések helyszíne a Türr István Képző és Kutató Intézet.
Napi 8 órában dolgoznak, a bérük a minimálbér, amely jelenleg 75.500 forint. Bérüket természetesen a képzés idejére is megkapják. Az országos program keretében az állam a bérek száz százalékát finanszírozza, továbbá munkaeszközökre is folyósított támogatást. Az első lépcsőben foglakoztatott csoport már dolgozik a város közterületein.
A program során rendkívül szoros az együttműködés az önkormányzat és, a munkaügyi központ és a Foglalkoztatási Kft. között. A hatósági szerződést az önkormányzat kötötte a munkaügyi központtal, a munkavégést pedig a kft. irányítja.
December 1. és február 28. között zajlik majd a helyi program a téli közfoglalkoztatásban. A hó- és  síkosságmentesítésben 156 közfoglalkoztatott vesz részt, akik a Foglalkoztatási Kft. állományába kerülnek.
A MaNDA programmal kapcsolatosan elhangzott: cél a különböző gyűjteményekben országszerte elérhető anyagok digitalizációjának elősegítése, egységes adatbázisba való rendezése. Ezt követően a  létrejött digitális tartalmakat és a hozzájuk kapcsolódó leíró adatokat a MaNDA internet-alapú adatbázisában rögzítik. A program keretében megfelelő végzettséggel rendelkező álláskeresők közfoglalkoztatása valósulhat meg 2013. november 1. és 2014. április 30. között.
Kecskeméten a program előzménye, hogy 2012. október 31-én a „hírös” városban 45 fővel kezdődött meg a Digitális Közfoglalkoztatási Mintaprogram. A városban országosan egyedülálló módon 19 intézmény csatlakozott a kulturális értékek digitalizációs tevékenységéhez: Kecskeméti
Kulturális és Konferencia Központ., Ciróka Bábszínház, Corvina Óvoda és Általános
Iskola Kertvárosi Általános Iskolája, Európa Jövője Egyesület, Kecskeméti Görög Katolikus
Szervezőlelkészség, HELPI Ifjúsági Iroda, Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési
Ház, Katona József Könyvtár, Kecskeméti Televízió, Bács-Kiskun Megyei Művészeti Nonprofit Kft., Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon, Kecskeméti Ifjúsági Otthon, Kecskemét Város – Bozsó Gyűjtemény Alapítvány, Kecskeméti Városszépítő Egyesület, Kecskeméti Planetárium, Kecskeméti Művészetoktatási Intézmények Kodály Zoltán Ének-zenei Iskolája, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Szentcsalád Plébánia. A polgármesteri hivatal innovációs szerepvállalásának köszönhetően idén a digitalizációs munkába bevont intézmények száma várhatóan megduplázódik. Így most több mint 100 fő vehet részt Kecskemét város kiemelt fontosságú kreatív fejlesztési programjában.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.