BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2014. április 1., kedd 15:42

Brikettáló Üzemet és Dísznövényházat avattak Ferencvárosban
Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért  felelős államtitkár, dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi  helyettes államtitkár, dr. Vas Imre országgyűlési képviselő, dr. Bácskai  János polgármester és Sebők Endre a FESZOFE igazgatója hajléktalanokat  foglalkoztató Brikettáló Üzemet és  Dísznövényházat avatott 2014. április  1-én. A beruházás a Belügyminisztériumtól elnyert 105.900.382,- Ft támogatásból a Start Minta Program keretében valósult  meg.

„Mi lehetőséget biztosítunk a hajléktalanoknak, nekik viszont meg kell tenniük az első lépést saját életük érdekében. Rendet és rendszert viszünk az ő életükbe, mert ezt veszítik el először. Visszaadjuk méltóságukat és önbecsülésüket.” – mondta a megnyitón Sebők Endre a Feszofe Kft. igazgatója.

Dr. Bácskai János polgármester kiemelte: „Ez a program jó mindenkinek. Jó a rászorulóknak, mert munkát kapnak és jó Ferencvárosnak, mert virágossá teszik városunkat, melegebbé közel száz ferencvárosi otthonát.”

„A mai átadásnak számos olyan üzenete van, amelyet a magyar kormány négy évvel ezelőtt megfogalmazott, és ennek a vállalásnak kézzel fogható bizonyítékai vannak. Mindenkinek meg kell adni az esélyt, hogy előbbre lépjen: a hajléktalannak, hogy munkába álljon a közfoglalkoztatáson keresztül, az alacsony iskolai végzettségűnek, hogy leporolja régen megszerzett tudását, akinek szakmája van, az kilépjen az elsődleges munkaerőpiacra.” – emelte ki Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy a tárca kiemelten kezeli a közfoglalkoztatás tervezése folyamatában a hátrányos helyzetű munkavállalók minél nagyobb számban történő bevonását, így a roma nemzetiségű álláskeresőket, a rehabilitációs ellátásban részesülő személyeket, a hajléktalanokat, a szakképzettség nélküli álláskeresőket. „A mai napon láthatjuk, hogy ezek nem frázisok, hanem a gyakorlatban meg is valósulnak” – szögezte le a helyettes-államtitkár.

„Az utcáról a munka világába” Minta Projektről:

Az ország legnagyobb hajléktalan közfoglalkoztatójaként Ferencváros Önkormányzatának 100% tulajdonú cége a Feszofe Nonprofit Kft. (Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.) 2011 óta foglalkoztat nagy létszámban hajléktalanokat. 2011-ben 250 főt, 2012-ben 310 főt, 2014-ben 548 főt, ebből 124 fő vett/vesz részt „Az utcáról a munka világába” Ferencvárosi Hajléktalan Foglalkoztatási Start Minta Projekt első ütemében. A Start Minta Program a Belügyminisztérium 105.900.382,- Ft támogatásából valósul meg.
 
A Ferencvárosi Hajléktalan Foglalkoztatási Start Minta Projekt Minta Projekt I. ütemének megvalósulási időszaka: 2013. november 1. – 2014. április 30.
A Belügyminisztériumtól elnyert 105.900. 382,- Ft nagyobbik része munkabér és járulék költség.

A Minta Program keretében az alábbi beruházások valósultak meg:
 
1.      Értékteremtés eszközei, virágtermesztés – Fóliasátor kazánnal (1 db 200 m2): 7.000 e Ft
 
Az értékteremtés – mely kerületünkben kertészeti munkákból adódóan – dísznövénytermesztés. Tekintettel arra, hogy cégünk gondozza Ferencváros összes közparkját, muskátlikat helyez ki a oszlopokra, végzi az egy- és kétnyári virágok kiültetését, így kézenfekvő hogy a korábban kizárólagosan más helyről vásárolt dísznövények helyett saját termesztésű virágokat tudjunk kihelyezni a közparkjainkba. 2013-ben kihelyezett növények mennyisége megközelíti a 100.000 darabot. A fóliasátor kazánnal, és öntözőberendezéssel lett kiépítve.
 
2.      Kertészeti kistraktor + munkagépek: 7.000 e Ft
A fóliasátrakban végzendő munka pusztán kézi erővel nem hajtható végre, ezért kertészeti kistraktor és munkagép beszerzésére volt szükség az anyagmozgatás és a talajmunkálatok elvégzéséhez. A kertészeti kistraktor nemcsak a fóliasátorban végez munkát, hanem a külterjes területeken is, mely Ferencváros esetében több mint 20 hektár, illetve talajművelést is végez a kerületünkben található több mint 5000 m2 virágágyásban.
Beszerzett munkagépek: 1 db szárzúzó adapter és 1 db talajmaró adapter.
 
3.      Fóliakazánhoz fűtőanyag készítés a kerületben keletkező kertészeti melléktermékekből – Aprítékológép 1 db: 7.000 e Ft
A kertészeti melléktermékből fűtőanyag készítéséhez szükséges volt egy ipari teljesítményű aprítékoló gép beszerzésére, melynek használata szintén a képzéshez kapcsolódó gyakorlati ismeretek elsajátításában nyújt segítséget. Aprítékoló gép szükségét indokolja a kerületünkben éves szinten keletkező közel 2000 laza m3 térfogatú gally és egyéb ágnyesedék.
 
4.      Brikettáló technológiai sor: 25.000 e Ft
A Feszofe Kft. jelenleg is rendelkezik biomassza tüzelésű kazánnal, mely a korábbi évek során is jelentős mértékű megtakarítást eredményezett. A parkgondozási feladatok során ugyanakkor jelentős mennyiségű melléktermék is keletkezik, ennek leghatékonyabb felhasználási lehetősége a brikettet készítés. A gépkezelésre betanított alkalmazottak ezen ismeretüket, szaktudásukat az elsődleges munkaerőpiacon lévő szereplőnél is kamatoztatni tudják. E környezettudatos technológia alkalmazása az igazi értékteremtés eszköze.
 
5.      Motoros fűrészgépek 4 db: 1.000 e Ft
Egyrészt a fóliasátor üzemeltetéséhez, másrészt a kertészeti munkavégzések megfelelő szintű végrehajtásához szükségessé vált négy motoros fűrészgép beszerzése.


4 csatolt kép munkásoküzemDr. Czomba Sándor, Dr. Hoffmann Imre, Dr. Bácskai János, Dr. Vas Imre, Sebők Endredísznövények
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.