SOMOGYGESZTI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2014. május 15., csütörtök 12:29

Korszerű vízmű épül Somogygesztiben
105 millió forintos forrást nyert tervei megvalósításához a somogygeszti önkormányzat. A csaknem 117 millió forint nettó összköltségű ivóvízminőség-javító program során korszerű vízmű épül a településen az Európai Unió és a magyar állam támogatásával.

Sikeres közbeszerzési eljárást követően e héten szerződést kötött a somogygeszti önkormányzat nevében Csór Zoltán polgármester az ivóvízminőség-javító programhoz legjobb ajánlatot benyújtó Szabadics Zrt-vel. A következő hetekben megkezdődik a kiviteli tervek készítése, a hatósági engedélyek beszerzése, majd megtörténik a munkaterület átadása. A vállalkozásnak 400 napja van a beruházás teljes megvalósítására, valamint a próbaüzemre.
A félezer lakosú Somogygeszti vízminőségi problémáját az jelenti, hogy a településen lévő kútból nyert nyers víz és a szolgáltatott ivóvíz is a megengedett mértéknél több ammóniumot és vasat tartalmaz.  Mivel a vízműben jelenleg nincs vízkezelés, ezért a technológia nem alkalmas arra, hogy megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltasson az otthonokba. Ráadásul az egy kutas rendszer nem tekinthető üzembiztosnak sem.
A Somogygeszti Ivóvízminőség-javító Programja című pályázat előkészítési szakaszában készült tervek szerint a közel 117 millió forintos költségvetésű beruházás révén komplex tisztítási technológiát építenek ki a vízmű területének bővítésével, új kút fúrásával, új kezelőépület, tisztavíz medence és ülepítő medence létesítésével. Korszerű irányítástechnikával szerelik fel a rendszert, átépítik a hálózati csomópontokat és 3296 méter hosszan megtisztítják a vízvezeték-hálózatot. A kivitelező kiválasztása mellett már a többi együttműködő partnerrel is szerződött az önkormányzat, így semmi akadálya a Somogygeszti Ivóvízminőség-javító Programja című pályázat eredményes megvalósításának. Az eddig elnyert 90 százalékos támogatás mellett fennmaradó 10 %-ot kitevő saját erőt az Önerő Alap igénybevételével teremti elő az önkormányzat. Így a lakosság számára semmilyen anyagi terhet nem jelent a korszerűsítés. Az Európai Unió és a magyar állam támogatásnak köszönhetően 2015 júniusától egy megújult, a kor elvárásainak megfelelő vízmű szolgáltatja az ivóvizet a somogygeszti lakásokba.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.