HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. június 24., kedd 13:17

Ködellik a Mátra 2014.
A Cantus Agriensis Kulturális Egyesület, az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége 2014. május 31. és június 1-e között, „Ködellik a Mátra” címmel Regionális Népzenei Találkozót és Országos Citera- zenekari Fesztivált rendezett immáron 17. alkalommal, melyen Citera együtteseink kiválóan szerepeltek.
 
A kétnapos, hagyományosan minden évben megrendezett, látványos, nagyszámú látogatót vonzó népzenei fesztiválon hagyományőrző népzenei - és néptánc együttesek mutatkoznak be. Az eseményen résztvevő együttesek saját nemzeti illetve térségükre, régiójukra jellemző zenei értékeiket mutatják be a nagyközönség számára.
 
Az egri fesztiválon idén 4. alkalommal részt vevő Szalmakalap Együttes fesztiválzenekarként indult, akik a zsűri nagydíjával térhettek haza.
Az együttes növendékei, a Szalmaszálak Gyermek Citeracsoport a tavalyi esztendőben az egri térségi minősítő legmagasabb fokozatát, a „Kiváló” címet nyerték el. Idén a szakmai zsűri ezüstminősítéssel értékelte a produkciójukat. 
 
A Citera együttesek művészeti vezetője elmondta, hogy a szakmai csoportok bemutatkozása és minősítése mellett fontos szerepet kell kapnia az utánpótlás csoportok bemutatkozásának is, hiszen fiataljaink fogják tovább adni ezeket a hagyományokat, népzenei értékeket a következő generáció számára. Kovács Imréné hozzátette, hogy több hónapnyi felkészülés előzte meg a fesztivált, hiszen ezek a találkozók adnak alkalmat arra, hogy bemutassák eredményeiket, s a minősítések által haladhatnak, fejlődhetnek a csoportok.
 
A Citera együtteseink az eredményes minősítéseket követően sem tartanak pihenőt. Számos helyi és vidéki meghívásnak tesznek eleget, melyek kiváló alkalmat adnak a további gyakorlásoknak, ezzel is törekedve a további eredményes munkára.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.