HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. július 23., szerda 14:24

A Pásztorételek Főzőversenyével kezdetét vette a „Nánási Vigasságok”
A Hajdúnánási Gyógyfürdő szolgált helyszínéül az egész napos kikapcsolódást biztosító pásztorételek főzőversenyének, melyen további színes programok is gondoskodtak a rendezvény jó hangulatáról.
 
Városunk egyik legjelentősebb gasztronómiai hétvégéje a Pásztorételek Főzőversenye zajlott július 19-én a „Nánási Vigasságok” programsorozat keretein belül. A rendezvény elsődleges célja, hogy megismertesse városunk lakóival és az ide érkező vendégekkel a térség kulturális sokszínűségét, a hajdúság hagyományait, értékeit.
A versenyen húsos, bio húsos és hús nélküli egytálételek kategóriában több mint 50 nevező mérhette össze főzőtudományát. A pásztorételek mellett városunk legfinomabb süteményét és házi pálinkáját is értékelte a zsűri.

A programot Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere nyitotta meg, majd Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében kiemelte az értékek, a hagyományok fontosságát, melyhez ragaszkodnunk kell, hiszen mindezen kincsek adják az identitásunkat.
A zsűritagok között üdvözölhettük Szamosi Ferenc, Venesz díjas mesterszakácsot és a Hortobágy Örökös pásztorainak mind a tizenkét tagját, így a nagyhírű hajdúnánási gulyás dinasztia képviselőjét, Máró Gábort is.
A nap kiemelkedően fontos eseménye volt, hogy településünkön került sor „Izmos” Tóth József juhász megválasztására, így Hortobágy Örökös Pásztorai ismét 12-en vannak.
 
A Pásztorételek főzőversenyét egész napos kulturális program egészítették ki: a délelőtt folyamán a pásztoremberek életformáját, hétköznapjait mutatta be Vajda Mária, néprajzkutató, majd Réti-Szabó Sándor és barátai népmesével és népzenével szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt. Délután a Nánási Népdal, Nóta és Tánc Kedvelők Egyesületének tagjai, a Lármafa Együttes és a Szalmakalap Citera Együttes műsora szórakoztatta a közönséget Az egész napos programok mellett a kisebbek számára kézműves foglalkozások, arcfestés és játszóház, valamint népi játékok biztosították a kikapcsolódást.
A kísérő programok között szerepelt lovasbemutató, helyi ízek kóstolója, kézműves játszóház, „múltidéző” kiállítás és kirakódó vásár, valamint betekintést nyerhettek az érdeklődők az egykori pásztoréletről egy fotókiállítás keretében.
 
A főzőverseny eredményéről a délután folyamán értesülhettek a résztvevők, az első három helyezett pénzjutalomban részesült, a helyezettek rangsora a következőképpen alakult:
 
Húsos ételek kategóriában:

I.         Nánási Betyárok – mezítlábas slambuc
II.        P-79 – paprikás krumpli
III.      Csuja Zsolt „Őrzők” – Erdélyi gánica
Különdíj: Pesztonkák – tekerttészta leves
 
Húsos pásztorételek:
 
I.         Katona és barátai – birkapörkölt
II.        Hódos Antal – halászlé
III.      Nánási Nóta, Népdal és Tánckedvelők Egyesülete – mezítlábas körömpörkölt
Különdíj: Bocskai István Általános Iskola ás Alapfokú Művészeti Iskola – erdélyi pacalcsorba
 
Bio húsos pásztorételek:
 
I.         Hajdúnánási Polgárőr Egyesület – kecskepörkölt
II.        Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség – sertés köröm-csülökpörkölt
III.      Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség – pásztortűzön főtt marhazsiványság a pásztorok kedvencével
Különdíj: Tedeji Nyugdíjas Egyesület – juhpörkölt
 
Hajdúnánás legfinomabb házi süteménye kategóriában első helyezést ért el Tóth Rudolfné, aki hájaskifli süteményt készített.
Hajdúnánás legfinomabb házi pálinkája kategóriában első helyezést ért el Reszegi Sándor: Kajszibarack pálinkája.
 
A résztvevőknek és a helyezetteknek ezúton is gratulálunk!

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.