KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. szeptember 4., csütörtök 16:41

Óriás kínai sárkány Kazincbarcikán!
Egy tizenhárom méter hosszú, négy méter magas és négy tonnás köztéri alkotással gazdagodik Kazincbarcika.
 
A különleges faszobor a kínai-magyar együttműködés jegyében, a Wanhua Industrial Group és a BorsodChem Zrt. támogatásával készült el.
Az alkotó az a Szőke Miklós Gábor, aki már a tavalyi esztendőben letette a névjegyét a Sajó-parti városban. Nem is akármilyen sikerrel, hiszen a 2013-ban készített egyszarvú, Kazincbarcika címerállata, azóta a város jelképévé vált.
Sőt, az Unikornissal díszített belvárosi közlekedési csomópont egy internetes szavazáson elnyerte az ország legszebb körforgalma címet is, köszönhetően az ott elhelyezett színes címerállatnak.
 
Aláírás és avatás
 
Pénteken a II. Kolorfesztivál programsorozatához kapcsolódva rendezik meg a  Tanévnyitó Kolor-party a kínai-magyar együttműködés jegyében című eseményt.
A gyerekeknek, családoknak szánt szórakoztató programok mellett ekkor kerül nyilvános aláírásra egy rendkívüli horderejű stratégiai együttműködés Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Wanhua cégcsoport tagja, a BorsodChem Zrt. között.
A megállapodás a város és a gazdasági társaság kapcsolatában mérföldkő, az ott élők számára pedig garancia a kiszámíthatóságra és a többoldalú fejlődésre.
Ezt követően a magyar és kínai felek közösen leplezik le Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű magyar szobrászművész legújabb köztéri alkotását, a Kínai Sárkányt.
A kínai kultúrában oly nagy jelentőséggel bíró állat faszobra, egyszerre monumentális, tekintélyt parancsoló és barátságos.
A népi hiedelemmel ellentétben a kínai sárkányok jóságos lények és spirituális erővel bírnak: a kék sárkány megtöbbszörözi a házban és munkahelyen a pozitív hatásokat, így őrzi Kazincbarcika lakói és az erre látogatók kellemes közérzetét.
A különleges esemény pénteken 16 órakor veszi kezdetét, az aláírási és avató ceremónia 17.30 órától lesz.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.