HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. szeptember 11., csütörtök 14:22

A legszebb konyhakertek Hajdúnánáson
Hajdúnánás Város Önkormányzata is csatlakozott a három éve indult és mára országossá nőtt „A legszebb konyhakertek” - Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz. Vállalkozó szellemű zöldség-gyümölcs termesztők jelentkezését várták a programra. Az eredményhirdetésre ünnepélyes keretek között szeptember 8-án került sor az önkormányzat dísztermében.
 
Néhány évtizeddel ezelőtt még szerves részét képezték a családi házak udvaraihoz tartozó konyhakertek, ahol szinte bármilyen zöldség, gyümölcs megtermett. Az utóbbi időben viszont elterjedt az a nézet, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni. Ennek megváltoztatására indult Karcagról „A legszebb konyhakertek" program. A karcagi minta alapján időközben országossá kiterjesztett versenyben tavaly mintegy hatvan település 939 kertművelője indult. Az otthoni kertgazdálkodást népszerűsítő programhoz idén Hajdúnánás is csatlakozott.
                                                                                                                                                
Életben kell tartanunk ezeket a szokásokat, hiszen manapság sajnos egyre kevesebben foglalkoznak a konyhakert művelésével – mondta az eredményhirdetésen Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere. A hajdúnánási szőlőskert, a családi házak kertjei mindig is egy olyan részét képezték gazdaságunknak, a nánási családoknak, amely a sok munka és a fáradozásoknak köszönhetően büszkeséggel töltötte el, s tölti el mind a mai napig tulajdonosaikat – hangsúlyozta polgármester úr. 
 
A zsűri az értékelések során figyelembe vette, hogy a kertekben minimum öt különböző konyhakerti növényt termesszenek, a kert rendezett környezetben helyezkedjen el, valamint a megtermelt zöldségek, gyümölcsök minősége megfelelő legyen. A pontozásnál fontos szempont volt a megművelt terület ötletes, szép, gondozott, gyommentes és egyben hasznos kialakítása.
Városunkban 2 kategóriában nevezhettek a versenyzők: normál kert, illetve vegyes zártkert kategóriákban.
 
Különdíjat vehetett át:
-          Jónáné Sánta Edina és Jóna Lajos
-          Prepuk Csaba
-          Csontos Csaba Gábor és Csontos Csaba Gáborné
 
Zártkert kategóriában I. helyezett:
-          Porkoláb László és Porkoláb Lászlóné
 
Normál kert kategóriában megosztott II. helyezés:
-          Máró Józsefné
-          Mirkó Imre és Borsi Zoltánné
-          Mónus Antal és Mónus Antalné
 
Normál kert kategóriában I. helyezett:
-          Jónáné Sánta Edina és Jóna Lajos
 
 
„A legszebb konyhakertek” országos versenyébe a zsűri Porkoláb László és Porkoláb Lászlóné kert tulajdonosokat nevezték.
 
A díjazottaknak szívből gratulálunk, mely példaértékű lehet minden hajdúnánási lakos előtt, hiszen munkájukkal családjuk környezetét, egészségét teszik szebbé, jobbá.

12 csatolt kép 410129876115321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.