HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. október 1., szerda 12:00

IV. Székely menekültek emléknapja Hajdúnánáson
Szeptember utolsó vasárnapján Székely menekültek emléknapját tartottak Hajdúnánáson, annak tiszteletére, hogy 98 esztendeje, 1916 őszén az I. világháborúban Magyarország keleti vármegyéit ért román támadás miatt menekülni kényszerült közel 206 ezer székely.
 
Közel száz esztendeje annak, hogy az első világháború idején, 1916 őszén Magyarország keleti vármegyéit ért román katonai támadások miatt a székelységnek menekülnie kellett.
Buckó József, etnográfus, „Szállást adtunk Hűséges magyar véreinknek” című könyvéből olvashatjuk, hogy „Több, mint 206 ezer ember indult el gyalog, ló-, tehén, vagy ökörfogaton, illetve vasúti szerelvényekkel, hogy a menekülés végcéljaként kijelölt helyeken fedélhez, élelemhez jussanak.„
 
Városunkban 2011 óta minden év szeptember végén egyházi és világi személyek együtt emlékeznek meg az immár 98 éve történt több mint 3200 székely menekült városunkba való befogadásáról.
2014. szeptember 28-án ismét megemlékeztünk az 1916. évi befogadásról, az akkori eseményekről. A IV. Székely Menekültek Emléknapja a hajdúnánási római katolikus templomban a délelőtt folyamán vette kezdetét szentmisével, melyet Főtisztelendő Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, mint gyermekmentő szervezet alapítója mutatott be. A szentmisét követően Kányádi Sándor: Nyergestető című versét Holocsi Mária Anna tolmácsolásában hallhatta a közönség.
 
Buczkó József, etnográfus, egyházközségünk világi elnöke e szavakkal emlékezett: „Ezen a helyen, ahol az imádságos lelkületű katolikus székelyek az ő Babba Máriájukhoz jöttek imádkozni, 2011-ben a menekülés 95. évfordulóján emléket állítottunk a befogadó szeretetnek. Az akkoriak emberbaráti cselekedetükkel, amikor székely testvéreikkel megosztották hajlékukat és utolsó falatjukat, egyben hidat is építettek a hajdúk és a székelyek között. A szeretet, a befogadó szeretet hídját, s föléje templomot is emeltek, az összetartozás templomát, amely most itt, Isten háza előtt is felénk tornyosul.”
 
A megemlékezés a templomkertben folytatódott a Székely Menekültek Emlékoszlopának, valamint a Befogadó Szeretet Emlékművének koszorúzásával, ahol Kedves Virág tolmácsolásában a Fohász Máriához című versből hallhattak részletet. A templomkertben igei köszöntőt mondott Nagytiszteletű Gacsályi Gábor, református lelkipásztor, majd Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere köszöntötte az emlékező közönséget. Hangsúlyozta, hogy Hajdúnánás ma is szoros kapcsolatot ápol határon túli településekkel, kiemelten a már évek óta működtetett szórványprogramon keresztül.
 
Jakab Antal keresztény Kör képviselője Varga Gabriella újságíró, Jakab Antal püspök úr életrajzának kutatója mondott emlékező beszédet, aki oly sokat tett azért, hogy az eseményünket megismerhesse a nagyvilág Európán túl Amerikában is.
 
A mai Hargita megye elődjéből, Csík vármegyéből falunyi menekült érkezett városunkba. Rájuk emlékezve Hargita megye első számú vezetője Borboly Csaba, Hargita megye közgyűlésének elnöke, a székelyek üzenetét tolmácsolta.
 
Az emléknap zárásaként már-már hagyománnyá formálódott, hogy városunk megajándékozza meghívott székely vendégünket településünk zászlójával. Ennek megfelelően Szólláth Tibor polgármester úr átadta Borboly Csaba elnök úrnak és Böjte Csaba, ferences rendi szerzetesnek Hajdúnánás város keretbe foglalt zászlaját, mint összetartozásunk szimbólumát.
 
Az emlékezés záró akkordjaként a résztvevők Székelyföldről hozott porszemeket helyezték el az emlékkereszt melletti urnában ezzel is erősítve az összetartozást, az egységet, majd előbb a nemzeti imánkat, a Himnuszt, ezt követően székely népünk himnuszát énekelték el csatlakozva Szabó Ágnes énekhangjához.

16 csatolt kép 11101514131612987654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.