HEVES VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. október 27., hétfő 14:56

Újra Szabó Róbert a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke
Megalakult a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése. Az október 27-ei ülésen a testület egyhangú szavazással, 15 érvényes igen szavazattal ismét Szabó Róbertet választotta meg elnöknek. A közgyűlésen a Fidesz-KDNP 8, a Jobbik 4, az MSZP 2, a DK 1 mandátumot szerzett képviselője a választási bizottság elnökétől átvette megbízólevelét, majd esküt tett.
Révész Tamás, a Területi és Választási Bizottság elnöke elmondta: a 206 ezer 181 választásra jogosult állampolgár közül 105 466 fő vett részt az október 12-ei, megyei önkormányzati választásokon. Heves megyében 121 településen, összesen 321 szavazókörben zajlott települési önkormányzati választás, a Fidesz-KDNP közös megyei listájára leadott szavazatok száma 49 ezer 338 volt.
Dr. Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott ünnepi beszédében kiemelte, hogy a megyei önkormányzatok szerepe az elmúlt ciklus során átalakult, s az intézményfenntartás helyett a területfejlesztés lett a legfőbb feladatuk. Szólt arról is, hogy míg korábban nem fenntartható, felelőtlennek mondható gazdálkodás folyt a megyei önkormányzatnál, mára az átlátható folyamatok jellemzik a munkát. Mint mondta: 2013-ban elkészült Heves Megye Területfejlesztési Koncepciója, amely meghatározza az előttünk álló időszak fejlesztési feladatait. A dokumentumban foglaltak megvalósulása esetén többek közt nőni fog az ipar teljesítménye, és új munkahelyek jönnek létre Heves megyében – tette hozzá a kormánymegbízott.
Ezt követően a közgyűlés titkos szavazással, 15 érvényes igen szavazattal Szabó Róbertet választotta elnökének, aki székfoglaló beszédében köszönetet mondott Heves megye választópolgárainak a bizalomért. Kiemelte, hogy munkája fundamentumai olyan alapértékek, melyeket négy évvel ezelőtt fogalmazott meg, s melyeket ma is érvényesnek tekint. „Hiszem azt, hogy csak a tisztesség, az alázat és a határozottság egysége képes minket a helyes úton tartani. A tisztesség azért, mert mindennek ez az alapja. Tisztesség nélkül nem megy és nem is érdemes. Az alázat szükséges, hiszen minket azért küldtek ide az emberek, hogy szolgáljunk, és ne uralkodjunk. Nagy felhatalmazást kaptunk, de minél nagyobb a felhatalmazás, annál nagyobb alázatra van szükség. A határozottságról annyit: mit ér egy döntéshozó, ha nem hoz döntéseket? A tisztesség és az alázat csupán meddő érték, ha ez nem párosul kellő határozottsággal. Minden jó ügy elbukhat, ha nem határozottan állunk ki mellette” – mondta Szabó Róbert. Szólt arról is, hogy egy erős és élhető Heves megye építése a legfőbb cél, mind gazdasági, mind erkölcsi értelemben. „Mi alapvetően számokkal, táblázatokkal, térképekkel és összegekkel dolgozunk, de mindez semmit sem ér, ha nem látjuk ezek mögött az embert, az igényeit, a vágyait, az álmait és a problémáit. A mi munkánk bonyolult, de a céljaink egyszerűek: egy olyan Heves megyét szeretnénk építeni, ahol megéri dolgozni, a tisztességes munkából meg lehet élni, ahol érdemes tervezni, ahol meg lehet valósítani az álmainkat. Egy régi bölcselet szerint viszont álmaink valóra váltásának legbiztosabb módja mégiscsak az, ha mihamarabb felébredünk és munkához látunk” – zárta beszédét az elnök.
Az ülésen megválasztották a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnökeit is. A közgyűlés foglalkoztatási jogviszonyban álló alelnöke Ifj. Herman István (Fidesz-KDNP), a társadalmi megbízatású alelnök pedig Tóth Csaba (Fidesz-KDNP) lett.
A képviselők döntöttek a Heves Megyei Közgyűlés állandó bizottságainak elnökeiről, valamint tagjairól is. A Heves Megyei Fejlesztési és Nemzetközi Ügyek Bizottságának elnöke Csík Balázs (Fidesz-KDNP), a Pénzügyi és Ellenőrző Bizottság elnöke Dudás Róbert (Jobbik), az Ügyrendi és Nemzetiségi Bizottság elnöke pedig Dr. Juhász Attila Simon (Fidesz-KDNP) lett.

(Fotó: Nemes Róbert)


1 csatolt dokumentum Megalakult a Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.