HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. november 14., péntek 12:12

Az Elhurcoltak Kegyeleti Emléknapja
Hajdúnánáson évről évre megemlékezünk azokról a mintegy 500 hajdúnánási áldozatról, akiket a II. világháború idején, 70 évvel ezelőtt hurcoltak el szovjet katonák és akik a benderi fogolytáborban lelték halálukat. Az ő emléküket őrzi a Református templom előtti bástyafal is, ahol 2014. november 3-án az elhurcoltak kegyeleti emléknapján tartottak megemlékezést.
 
Az emléknap a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény épületében vette kezdetét. Dr. Havasi János, hadisír kutató, az MTVA határon túli különmegbízottja mutatta be Buczkó József és Hadas Ferenc „Akiknek még sír sem jutott” című könyvét. A könyvbemutatón köszöntőt mondott Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere, aki felvetette, hogy mind a járás, mind pedig a megyei KLIKK-nél kezdeményezni fogja a város vezetősége azt a lehetőséget, hogy a helyi általános - és középiskolákban részét képezzék a történelemtanításnak a helytörténeti kiadványok. „Ha egy hajdúnánási diák nincs tisztában a múltjával, akkor kifogja ezeket az értékeket, a mi örökségeinket valaha is tovább adni a következő generáció számára?” – tette fel a kérdést polgármester úr.
A beszédet követően Holocsik Mária Anna előadásában hallgathatta meg a közönség Soós Zoltán: „Anyám sorsa” című versét.
 
Az ünnepi megemlékezés a Református templom előtti Bástyafalnál folytatódott, ahol megemlékeztek azokról a tragikus sorsú civil áldozatokról, akik közül sokan már soha többet nem láthatták viszont családjukat, szeretteiket, hiszen a benderi fogolytáborban lelték halálukat elsősorban az elhurcolás és a kényszermunka viszontagságos, kegyetlen napjai miatt. Az egykoron haláltábor helyén ma emlékhely áll, ahova a múlt évben először juthatott el hajdúnánási delegáció, hogy több évtizedes hallgatás és küzdelmeket követően leróják tiszteletüket az áldozatok emléke előtt.
 
 
Az emlékező ünnepségen felcsendült az elhurcoltak emlékére egy hajdúsági népdalcsokor Makai Andrea, néptánc oktató, Rab Réka, Rab Nóra, Harangi Veronika és Nagy Anna – a Cinegelábúak Néptánccsoport tagjainak előadásában.
 
A népdalcsokrot követően Buczkó József – „Akiknek még sír sem jutott” című új könyvéből Kócsi Imre olvasott fel részletet a túlélő: Kovács László visszaemlékezéseiből.
 
A megemlékezésen nagytiszteletű Gacsályi Gábor imádkozott az elhurcoltak lelki nyugalmáért, majd ezt követően a hozzátartozók, leszármazottak és különböző politikai és civil szervezetek képviselői virágokat és koszorúkat helyeztek el a Református templom előtti bástyafalnál.

12 csatolt kép 210129876115341
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.