HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. november 25., kedd 15:07

„Versvarázs” – id. Gábor József emlékére
Immáron nyolcadik alkalommal szervezte meg „Versvarázs” címmel a Fehér Bot Alapítvány és a Gábor József Kulturális Alapítvány hagyományos versmondó találkozóját 2014. november 21-én, péntek délután a Kőrösi Gimnázium dísztermében középiskolák és általános iskolák hetedik, nyolcadik osztályos diákjai részére.
 
A Fehér Bot Alapítvány életében ez a nyolcadik alkalom, amikor diákoknak rendeznek versmondó találkozót, hogy érdeklődésüket felkeltsék a vak és látássérült írók és költők műveire. A rendezvénynek nem kisebb apropója volt, mint hogy Id. Gábor József születésének 100. évfordulójára emlékezett meg az alapítvány egy kiadvánnyal, melyben a költő családja, kortársai, diákjai emlékeznek arra az emberre, aki hajdúnánásiként, s nem utolsó sorban vakként lett hazánk első gyógypedagógusa.
A találkozón Hajdúnánás, Hajdúdorog valamint Hajdúböszörmény diákjai képviseltették magukat.
 
A hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskolát - Kocsis Judit, a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Általános Iskolát - Kökényesi Orsolya, Mészáros Mária, Szegedi István, Petrus Kincső, Oláh Viktória, a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt - Csiszár Milán, Zubor Boldizsár, László Andrea, Snitt László, Csuja Bendegúz, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző Iskolát és Kollégiumot - Dózsa Zsolt, Lengyel Leonetta valamint a hajdúnánási HAHUSZO Kht. Hajdúsági Szociális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ellátottja Oláh Zoltán tanulók képviselték.
 
A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Holba Andrea, a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Szabó Miklós és fia Dr. Szabó Tamás, a Gábor József Kulturális Alapítvány két alapítója tagja, ifj. Gábor József, a Győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének nyugalmazott tanára, Gábor Zoltán és Gábor István id. Gábor József unokaöccsei.
 
Karcagi Márta, a Gábor József Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvénynek nem véletlenül „Versvarázs” a címe, ugyanis sokunkat elvarázsolnak az általunk választott versek, a különböző prózai művek, hiszen beleképzeljük vagy belegondoljuk magunkat egy-egy költő, író, gondolatvilágába olvasás közben.
A versek, novellák vagy más irodalmi alkotások hangulatokat és érzéseket sugallnak, közvetítenek az olvasókhoz – tette hozzá.
 
Szólláth Tibor, polgármester úr ünnepi gondolatában rávilágított arra, hogy évek óta zajlik városunkban egy olyan esemény, mely méltó módon őrzi, s ápolja városunk szülöttét Gábor József örökségét, aki élete végéig meg tudta őrizni emberségét, szülővárosához való kötődését, ragaszkodását.
 
A beszédeket követően az ifjú résztvevők vették át a stafétát, akik szabadon választhattak a látásról, a látásvesztésről és egy kötelező verset Id. Gábor József „Óda a fényhez” című antológiájából. Ajánlott irodalomként bármely költő, író verses kötetét, gyűjteményét kezükbe vehették a fiatalok.
 
Dr. Szabó Miklós, a Fehér Bot Alapítvány elnöke zárszavában a Gábor József Kulturális Alapítványt elismerő szavakkal illette az elmúlt években végzett tevékenységéért. Elnök úr örömét fejezte ki, hogy immár hagyományt teremtett az alapítvány a „Versvarázs” versmondó találkozóval, s egyre szélesebb körben ismerhetik meg a fiatalok a látássérült emberek alkotásait.
 
Szívből gratulálunk a diákoknak és kívánjuk nekik, hogy minél több örömet adjon számukra a vers olvasása, tanulása.

23 csatolt kép 1199177148156543212231320101822211116
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.