DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. február 26., péntek 13:25

Együttműködés a jövő autóiért
A Debreceni Egyetem  Műszaki Kara és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola együttműködési megállapodást írt alá 2010. február 26-án, melynek értelmében a két intézmény közös elektronikai labort alakít ki az Műszaki Karon, szorosan együttműködik az alternatív hajtású autók gyártásához, üzemeltetéséhez szükséges középfokú és felsőfokú szakemberek képzésében, valamint összehangolja mechatronikai és járműtechnikai képzéseit.
A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola együttműködésének köszönhetően alternatív meghajtású, klímabarát járművek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó tantárgyak fogják színesíteni a gépészmérnök-képzést. Az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a Műszaki Kar épületében az amerikai National Instruments debreceni leányvállalatának közreműködésével. A cég a Műszaki Karon tervezett alternatív hajtású járművek motor- és akkumulátorvezérléséhez szükséges alkatrészeket is biztosítja majd.
A témában 2010. február 26-án tartott sajtótájékoztatón dr. Fábián István, a DE Tudományegyetemi Karainak elnöke köszöntőjében elmondta: „ A Debreceni Egyetem  komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy bővítse a középiskolai képzéssel a kapcsolatait, hiszen ezen keresztül kapja majd a hallgatói utánpótlást. Ebből a szempontból rendkívül nagy fontosságú az, hogy a Műszaki Kar együttműködési megállapodást írt alá egy olyan középiskolával, amelynek diákjai potenciálisan itt folytathatják majd tanulmányaikat. Más szempontból is példamutató a ma létrejött megállapodás, hiszen a kor igényeire válaszol, mert a modern gépjárműtechnikáknak az elsajátítása várhatóan nagy jelentőséggel fog bírni a jövőben.”
A járműtechnikai képzés alapjait a gépészmérnök- és mechatronikai mérnökhallgatók az egyetemen sajátítják el, az alternatív hajtású autók alkatrészeivel pedig gyakorlatokon, az egyetem és a középiskola műhelyeiben foglalkozhatnak.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.