HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. február 27., péntek 12:57

Megemlékezés Hajdúnánáson a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. nyarán elfogadott határozata rendelte el. Ez a 15. alkalom, hogy sor került a megemlékezésre - figyelmeztetőként és emlékeztetőként a korszak történéseire, valamint a tanulságok levonására.
 
Hazánkban február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja, melyről az Országgyűlés 2000. június 13-án döntött.
 
  A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg a Parlamentben és az ország középiskoláiban. Az emléknap időpontja arra utal, hogy 1947-ben ezen a napon jogellenesen tartóztatták le, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit országgyűlési képviselő lévén mentelmi jog védett volna.
 
A Kommunizmus Áldozatai Emléknapjának városi megemlékezése a hagyományoknak megfelelően idén is három helyszínen zajlott. A hajdúnánásiak elsőként a tedeji deportáltak emlékművénél gyülekeztek, az egykori internálótábor helyszínén. Az itteni barakkokban több száz személyt tartottak fogva embertelen körülmények között és szántak halálra csecsemőt, aggastyánt egyaránt, akik közül is csak néhányan térhettek vissza szerető családjukhoz.
A deportáltak emlékművénél Csiszár Imre, Hajdúnánás város alpolgármestere mondott emlékező beszédet, melyben felidézte az egykori szörnyűségeket.
 
A kegyeletvirágainak elhelyezése után a Wass Albert emléktáblánál emlékeztek. A megemlékezés harmadik helyszíne a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ volt, ahol Dr. Kerepeszki Róbert, egyetemi adjunktus „…vigyétek őket, mutassátok meg nekik, mi a kommunizmus!” - Diktatúrák és ideológiák áldozatai a 20. századi magyar történelemben című előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Az előadást követően a Helytörténeti Gyűjtemény adott otthont a „Kitaszítottak” című kiállításnak.

6 csatolt kép 321654
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.