SZANK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. március 23., hétfő 18:19

Kiemelt önkormányzati projekt Szankon
A március 17-i önkormányzati ülésen számolt be Patkós Zsolt, Szank község polgármestere arról a régi, bár meglehetősen innovatív technológiáról, amelyre támaszkodva feldolgozó üzem létesülhetne a Bács-Kiskun megyei településen. A többségében önkormányzati tulajdonú és kiemelten kezelt beruházást pályázati támogatásból és befektetői tőkéből valósítanák meg.
A 8-10 aranykoronás földek terméshozamával nem tud versenyre kelni a homoki gazda. ezért szüksége van olyan újításra, amivel nagyobb hozamot, jobb minőséget érhet el. A szanki önkormányzat az új technológia meghonosításával tudja támogatni az itt munkálkodókat, ami számukra kitörési pont is lehet. A tél folyamán itt is és több környező településen is tartottak tájékoztatókat a Dr. Fülöp László professzor által felfedezett Pí vízről és annak jótékony hatásairól, de Tompa, Csátalja és Lajosmizse termelői is hallhattak már erről helyben előadásokat.
Az emberi felhasználás mellett a növénytermesztésben és az állattartásban is igen jó eredményeket felmutató különlegesen kezelt víz és a hozzá a növénytermesztésben alkalmazható speciális baktérium koncentrátum is a szanki gazdálkodók rendelkezésére áll. A Pí vizet előállító készüléket az önkormányzat már be is szerezte és a vállalkozó kedvű termelőknek, a módszer részletes ismertetése után, ingyenes rendelkezésére is bocsájtja. A Pí technológiás növénytermesztés más talajelőkészítés, helyes magkezelés és növénygondozás miatt, kevesebb megbetegedéssel, kártevővel jár, ezzel együtt alig marad vegyszer a növényekben.  Így termelnek már pl. Kiskunmajsán sárga és fehér répát, Csengelén hónapos retket, Kömpöcön káposztát és karalábét.
Terveik szerint az ezzel a technológiával termelt zöldségeknek és gyümölcsöknek -egyedi szerződés és minőségirányítási rendszer használatával- biztos felvevő piaca lesz a helyi feldolgozó üzem. Emellett a termelői piacokon is keresett termék lehet a Pí vizes technológiával olcsóbban előállított, ugyanakkor nagyobb hozamú és kevesebb vegyszert tartalmazó áru. Az érdeklődőknek a Szank Községi Önkormányzat ad bővebb felvilágosítást.

További részletek: Bozóki Szilvia sajtóreferens (20/564-3137)
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.