Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2015. április 10., péntek 20:24

Közlemény a polgármesterek javadalmazásával kapcsolatban
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége 2015. április 9-ei Monor városában tartott küldöttgyűlés egyik kiemelt témája volt az elsőszámú településvezetők bérezésének kérdése. A TÖOSZ küldöttgyűlés egyetértett azzal, hogy Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényben szabályozott polgármesteri bérek az érintettek túlnyomó többsége számára nincsen arányban a végzett munkával és a településvezetésből adódó felelősséggel.

A TÖOSZ küldöttgyűlése támogatja azt a csaknem 700 polgármestert, akik az elmúlt hónapokban aláírásukkal is kezdeményezték, hogy az Országgyűlés foglalkozzon a polgármesteri bér kérdésével annak érdekében, hogy az új törvényi szabályozás méltányos, igazságos és a végzett közfeladattal arányos bérezést állapítson meg.

A TÖOSZ küldöttgyűlése támogatja Boldog István országgyűlési képviselő T/4148 számú - a polgármesterek illetményének rendezésére irányuló - egyéni képviselői indítványának napirendre vételét, azzal hogy az új törvényi szabályozás hosszú távra szólóan rendezze a polgármesteri javadalmazás kérdését.

A TÖOSZ kezdeményezi, hogy a főállású és társadalmi megbízatású polgármesterek illetményre, költségtérítésére és jogállására vonatkozó szabályozás kialakításánál a törvényalkotó egyeztessen az országos önkormányzati szövetségekkel.

Boldog István egyéni képviselői indítványának napirendre tűzését és a megfelelő polgármesteri juttatás kialakítását támogatja továbbá:

    a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége
    a Magyar Faluszövetség
    a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

A nevezett országos önkormányzati szövetségek remélik, hogy a polgármesteri javadalmazás kérdése megfelelő egyeztetés alapján a közeljövőben megnyugtatóan rendeződik.


Monor, 2015. április 9.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.