OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 19., vasárnap 20:30

Argentin nap Oroszlányban
Majkon kezdte programját szombaton délben Claudio Giacomino miniszter, az Argentin Köztársaság budapesti ügyvivője, akit Lazók Zoltán oroszlányi polgármester és File Beáta jegyző, valamint Kutschi András prépost, a program szervezője kísért el a kastélyegyüttesbe.
Az esemény délután a város művelődési központjában folytatódott, ahol elsőként az ügyvivő tartott teltházas előadást Argentína nemzeti táncáról, a tangóról, amely elválaszthatatlan az argentin néplélektől és fővárostól, Buenos Airestől, eredete viszont igencsak vitatott. A tangó elnevezés a "tambor" (dob) szóra vezethető vissza, amely a dél-afrikai feketék dobszóval kisért ünnepét idézi. A táncos és zenei befolyás a kubai Habanérából és az argentin Milongából származik.
Ahogyan Claudio Giacomino nagykövetségi blogjában fogalmaz: A tangó főként folk elemekből építkezik, nagyon sűrű és szofisztikált folk, ezért úgy gondolom, hogy a nem buenos aires-iek teljes mélységében nem tudják átérezni. Általában a világ nagyvárosaiban mindig van egy-két művész, aki közvetítőként megpróbálja ezt a tartalmat az adott kultúrában elhelyezni. Ha ők nem lennének, a tangó nem terjedt volna el ilyen széles körben, talán csak néhány igen művelt ember ismerné, mint egy idegen kultúra érdekes megnyilvánulását, aminek nem sok köze van a mindennapokhoz.
Ezt követően az argentin nép életébe, mindennapjaiba bepillantást nyújtó fotótárlat megnyitójára került sor, ahol Kutschi András köszöntőjében kiemelte: Oroszlányban folytatódik a nagy gondossággal végzett kultúra és hagyományápolás, amibe most a katolikus egyházközség is bekapcsolódhatott, és részt vehet Ferenc pápa és hazája, Argentína jobb megismertetésébe. A prépost utalt arra is, hogy a vendégekkel megismertette a majki vallási turizmussal kapcsolatos elképzeléseit, aminek fejlesztéséhez kérte a miniszter támogatását.
A kiállítás résztvevői a továbbiakban megkóstolhatták az argentin borokat, és valódi, hamisítatlan tangóban gyönyörködhettek Sámoly Viktória és Lovák István előadásában.

Oroszlány, 2015.04.19.
 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.