SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2015. április 22., szerda 11:02

Asszonyi-csobogót avattak Szentendrén
Újabb köztéri műalkotással, egy Asszonyi Tamás tervezte kő-bronz csobogóval gazdagodott Szentendre. A tervező szobrászművész a város művészeti életének jelentős alakja, a Madaras csobogó pedig művészi értéke mellett várhatóan népszerű turisztikai látványossága is lesz Szentendre egyik legfrekventáltabb részének, a Dunakorzónak.
Szentendre Város Önkormányzata felkérésére és költségvállalásával, az NKA Vizuális Kollégiuma pályázati támogatásával Asszonyi Tamás szobrászművész Madaras csobogót tervezett Szentendrére, a Dunakorzó és a Lázár cár tér sarkára, a Boromissza-ház elé.
A csobogó ünnepélyes felavatását 2015. április 21-én tartották. Az eseményt Eredics Salamon délszláv dallamokkal nyitotta, majd Szabó Lőrinc Hajnali Rigók című versét mondta el Asszonyi Johanna. A jelenlévőket Gyürk Dorottya kulturális alpolgármester köszöntötte, aki Asszonyit, mint más alkotásai mellett kútjairól is nevezetes művészt méltatta. Mint mondta, a szobrászművésznek csak Szentendrén 3 kútja van, de Székesfehérvárott, Szolnokon, Gödöllőn, Kaposváron, sőt Hollandiában és Németországban is vannak Asszonyi kutak.
-          Éremművészként kiváló betűvéső és mintázó – emlékeztetett az alpolgármester. - Megvan a készsége ahhoz, hogy a figurális és tipográfiai elemeket összehangolja, képes akár egyetlen betűsorral is plasztikai értéket létrehozni. Tamás ezt verbalizmusnak nevezi. Ez a verbalitás jelenik meg a csobogó grotszek figuráin, több nyelven is. És mennyivel jobb ez így, mintha nagy tiltó táblákkal kellett volna körbebástyázni a kutat. A felirat nem csupán a funkcionalitást szolgálja, hanem jelentős hozzáadott művészeti értéket is képvisel. A játékosság áthatja Asszonyi művészetét, a tárgyakban megvalósuló játékaiban egy irigylésre méltóan szabad világkép tárul föl, ez a könnyedség, humor van jelen a súlyos bronz szobrokban is. A vízköpő figurák is alkotójuk érzékeny lelkiségét, empátiakészségét, ragyogó intellektusát tükrözik. Szentendre egy nagyszerű eredeti műalkotással gazdagodott – fogalmazott Gyürk Dorottya.
A Madaras csobogót Asszonyi Tamás szobrászművész és az alpolgármester asszony adta át a közönségnek.
Szentendre önkormányzata 2013-ban nyújtott be pályázatot a célra a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A „SZENTENDRÉN - ASSZONYI TAMÁS TERVE ALAPJÁN - CSOBOGÓ LÉTESÍTÉSE” tárgyban beadott pályázatra 4.000.000 Ft támogatást ítélt meg az NKA. A kivitelezési tervrajzok és a csobogóra tervezett madáralakok gipsz mintái elkészítésére 2014 szeptemberében kötöttek szerződést a ZÖLD BAGOLY Művészeti, Szolgáltató és Könyvkötő Betéti társasággal. A MANK Képző- és Iparművészeti Lektorátusa - a szakértői vélemény alapján – a művész által bemutatott makettet elfogadásra és kivitelezésre javasolta, a tervezett helyet alkalmasnak találta a csobogó elhelyezésére. 
Az Adriai tengerpartról származó vízmosta kövön három bronz madár csőréből folyik a csobogó vize. A kőtömb közepének mélyedéséből természetes, illetve faragással alakított repedéseken csorog a víz a kő alatti víznyelőbe, majd a víz visszaforgatva ismétlődő körforgást végezve csobog. A megközelítően 60x200x160 cm-es kőtömb mintegy 40 cm magas, természetes kő kiemelést kapott. A vízköpő madarak mérete, pozíciója különböző.
A szakvélemény szerint a természetes módon artisztikus kőtömbre megalkotott kompozíció várhatóan a közönség, a turisták által kedvelt, kellemes pontja lesz a városnak. „A talált kőhöz természetesen kapcsolódnak a kedves, játékos, szellemesen groteszk, egyénítetten (ülve, állva, hosszú lábú, rövid lábú) megjelenő antropomorf jellegű madárkák. A megragadó, vonzó kis figurák szerethetően vidám hangulatúak.”
A szakvéleményt Csíkszentmihályi Róbert és PáIjános Ervin szobrászművész, a MANK részéről Prokai Gábor művészeti főtanácsadó állította ki.
Az elhelyezést a Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. tervezte. A kivitelezésre a Pap Lajos Kőfaragó, Kőszobrász Műhely Kft.-t, a bronzmadarak elkészítésére Paizs Bélát és munkatársait kérték fel, a gépészeti és vezérléstechnikai berendezések szerelésével a VitaEnerie Kft.-t bízták meg.
A kivitelezés a tervező folyamatos jelenléte mellett zajlott, így a csobogó mind az önkormányzat, mind a tervező igényeinek megfelelően készült el.  A műszaki átadásra 2014 novemberében került sor. A csobogó pályázati támogatás nélkül nem tudott volna megvalósulni. A 4.428.760 Ft-os önerőt négymilliós pályázati támogatás egészítette ki.
Szentendre méltán híres az itt élt és élő képzőművészekről, múzeumairól és a közterületi művészi alkotásairól. A Dunakorzón helyet kapott Madaras csobogó tovább gazdagítja a várost, annak lakóit és az idelátogatókat egyaránt.

  Az NKA logót minden megjelenő beszámolón, cikken használni kell:

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.