GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 23., csütörtök 14:16

,,Tanodák Éjszakája”- a sikertörténet után milyen lesz a folytatás?
Az ország számos pontján csatlakoztak a pécsi székhelyű Szent Márton Caritas Alapítvány és a Számá Dă Noj Egyesület tanodai munkatársai által kezdeményezett (2015.04.17-i) rendezvénysorozathoz.
A célkitűzés önmagában a figyelemfelkeltés volt a tanodák működtetésének ellentmondásaira.

A rendezvénynek összességében jól sikeredett az országos és helyi sajtóvisszhangja. Az üzenet is célba ért, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében utalt arra, hogy olyan pályáztatási rendszert kíván szeptemberben életbe léptetni, amelyik akár 2-3 évre is megteremti a tanodák biztonságos üzemeltetésének pénzügyi feltételeit.
Az persze nagy kérdés, hogy mi lesz addig, kell-e az országban – akárcsak átmenetileg is – utcára tenni elsősorban tanodai önkéntes diákokat és a velük foglalkozó pedagógusokat, szociálpolitikusokat.
Az utókornak is jutott emlék.
Időkapszula a jelenlegi helyzetről és Gilvánfán – Orsós ,Tuti” Zoltán helyi lakos keze nyomán – elkészült a tanoda melletti udvaron egy hagyományos ormánsági kemence mása, amely az itt ismert punya (kenyérhez – lepényhez hasonló tésztaféleség) sütésére is alkalmas.
A gilvánfai tanoda működéséről más, Baranya megyei roma önkormányzatok tagjai is helyszínen gyűjtöttek tapasztalatokat - így a gordisai és villányi kisebbségi képviselők is. A jövő tehát nyitott – minden ígéret és terv annyit ér, amennyit sikerül megvalósítani belőle.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.