OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 9., szombat 21:10

Wass Albertre emlékeztek
Nagy érdeklődés övezte az oroszlányi Rákóczi Szövetség legutóbbi rendezvényét, melyen „Magyar küldetéstudattal az Újvilágban – Emlékek, álmok és valóság Wass Albert emigrációban írt műveiben” címmel Kiss Beáta, felvidéki irodalomtanár tartott vetítettképes előadást.

Az évtizedeken át méltánytalanul mellőzött Wass Albert regényíróként, novellistaként, költőként és emigráns politikusként él emlékezetünkben. A Trianon utáni magyarságnak – épp úgy, mint a Rákóczi szabadságharc bukása után Erdélynek – létkérdése maradt a nemzeti szétszakítottság után a szellemi együvé tartozás. A prezentáció végigkísérte az irodalmár életútját és munkásságát a születésétől haláláig.

Legkiemelkedőbb verseiből részleteket is hallhatott a közönség, melyeket Kiss Orsolya és Mészáros Zsuzsanna a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium tanulói tolmácsoltak. A Rákóczi Szövetség legfontosabb célkitűzései közé tartoznak a magyar irodalmi és történelmi személyekre való megemlékezések, valamint a határon túli magyarsággal való szoros kapcsolattartás.

Oroszlány, 2015.05.09.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.