OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 10., vasárnap 14:24

A Győzelem Napja
Európában május 9-én ért véget a második világháború. 1945. április 25-én az amerikai és a szovjet csapatok találkoztak az Elbánál. Április 30-án a Berlint ostromló szovjet erők elfoglalták a Reichstagot, Hitler öngyilkos lett. Május 8-án a III. Birodalom kapitulált, a német haderő feltétel nélkül letette a fegyvert. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, ezzel az európai hadszíntéren a második világháború véget ért, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el.


Az oroszlányi Felszabadulási emlékműnél szombaton délután tartottak megemlékezést az MSZP, a DK és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének képviselői.
Székely Antal, az MSZP városi elnöke beszédében szólt arról, hogy ma Magyarországon Hitler emléktúrát lehet rendezni, a fővárosban bárhol lehet vonulni, fasiszta eszméket lehet terjeszteni. Érdekes módon, más országokban ezrek vonulnak utcára az ilyen és hasonló megnyilvánulások ellen.
- Nem tudom, mi mikor jutunk el idáig. Elgondolkodnak-e az emberek azon, hogyha a fenevad elől mindig csak hátrálunk, előbb-utóbb eljutunk egy falig, ahonnan már nincs tovább – tette fel a kérdést a szónok.
Az oroszlányi megemlékezés a jelenlévő szervezetek koszorúzásával zárult a győzelem napján.
 
Oroszlány, 2015.05.10.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.