KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 18., hétfő 11:59

SAJTÓKÖZLEMÉNY
NEVER AGAIN! - Böjte atyától Jon Voight Oscar-díjas színészig

Május 17-én 18 órától Los Angelesben a hollywood-i magyar operatőr, Hasulyó János (John Hasulyo), és Szatmári Gergely „” (Soha többet ne!) című dokumentumfilmjének premiervetítésére került sor. 
Az esemény fővédnöke – ahol a vetítést követően többek között gyűlöletről, toleranciáról, múltról és jelenről esett szó - Kálmán László főkonzul volt. A vetítéshez kapcsolódóan John Hasulyó hollywood-i munkásságának backstage fotókiállítását is megtekinthették az érdeklődők. A filmpremier után meglepetés zenei előadó szórakoztatta a közönséget.
 
Respect the other people!
 - Tiszteld a másik embert, annak világnézetét, származását, gondolkodását - ez az alapgondolata a filmnek. Kiindulásként elmondhatjuk, hogy gyűlölet volt, van, lesz, ám  de nem mindegy az, hogy a ma felnövő generáció hogyan kezeli ezt a problémát. Miként viszonyulnak majd más embertársaikhoz? Ahol az ötletadó alkotó, Hasulyó János szerint -  aki  Kaliforniában él - ez az USA-ban  már nem központi probléma, bár foglalkozni kell itt is a kérdéssel. Az ötlet kitalálói abból indultak ki, hogy a fiatalok, köztük magyar középiskolások, egyetemisták számára hasznos lehet pozitív üzenetet eljuttatni a világ több pontjáról, így többféle megvilágításban láthatnak néhány történelmi tényt, megismerkedhetnek mások véleményével, amelyet összehasonlíthatnak saját tapasztalataikkal. Több kérdést is feltesz a film, köztük a következőket: - A gyűlöletkeltők világa vagy a másik embert tisztelők jövője jön el? Érdeklődésre tart-e számot, hogy növekszik a gyűlölet a mikro-és makro környezetünkben, és a kirekesztők tábora? Majd kiindulásként megfogalmazódik: sajnos, sokan nem hallják meg, hogy mi történik körülöttük! – Erre próbál meg választ adni a film, olykor kényes társadalmi előítéleteket, véleményeket is bemutatva.
 
A múlt – jelen – jövő aspektusai
Az alapkérdések megjelenítését követően a holokauszt borzalmainak megismertetése, felidézése alkotja a film gerincét. A rövid történelmi összefoglalóban az archív képsorozatok, a náci koncentrációs táborok borzalmainak a bemutatása a feszültség növelését szolgálják, az érdeklődés felkeltése a cél. A riportalanyok felidézik személyes élményeiket, emellett tanácsokkal látják el a fiatalokat, hangsúlyozva, gyermek-és fiatal korban dől el, kiből milyen gondolkodású ember válik. Borzalmas sorsok és tragédiák képei peregnek a szemünk előtt, majd a kirekesztéssel kapcsolatos személyes történetek szólalnak meg a néző előtt.
A riportalanyok kimondják többször is: fontos tudatosítani napjainkban, általában a fiatalokban, hogy a történelemben, leszűkítve a XX. század borzalmaira, mit okozott az antiszemitizmus, a diktatúra kiépítése, a rasszizmus, a kirekesztés terén. A filmkészítők célja, hogy minél többen ne csak felismerjék mindezt, hanem gondolkodjanak is el azon, hogyan állhatnának minél többen az ezek ellen aktívan tevők táborába.
A film műfaja dokumentumfilm. Grafikai elemek, különböző képi-és hangulati megjelenítések segítségével alapvető fogalmakat, definíciókat is tisztáz, amelyet mindig megerősítenek az archív felvételek, a riportalanyok mondanivalója. Alapvetően egy kamera segítségével „sétálunk” ki-és be különböző idősíkokban, helyszíneken, Los Angelestől kezdve Magyarországig Londonon, Izraelen, Kanadán keresztül. A riportalanyok személyesítik meg a mondanivalót, az ő élményeik, megállapításaik, példáik viszik tovább a filmet. Holokauszt túlélők, kivándoroltak éppúgy megszólalnak, mint az itthoniak. Ez az, amitől hitelessé válik a mondanivaló, ahová állandóan visszatérünk az ismételten felvetődő kérdés spontán megválaszolásaként: tehetünk érte, hogy mindez ne forduljon újra elő. A Holokauszt Múzeum (USA) képsorai is bemutatásra kerülnek.
A szociológiai dokumentumfilm széles érdeklődést váltott ki az USA-ban már a megjelenése előtt. Los Angeles híres egyetemén, az UCLA-n hamarosan bemutatják, ahol a filmet megtekintő, elsősorban egyetemista közönség beszélgetést szervezett az alkotókkal. A tervek szerint a magyarországi bemutatóra a rendező, Hasulyó János szülővárosában kerül sor még idén ősszel.
 
Hasulyó János
(egykori barcikai polgár)
Los Angeles
 
 



 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.