BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2015. május 21., csütörtök 14:07

Zugló nem a hajléktalanok, hanem a hajléktalanság ellen küzd
A zuglói képviselő-testület februári döntésével nem jelölt ki olyan kerületi tulajdonú közterületeket, amelyeken büntetni lehet a hajléktalanságot. A testület többségének álláspontja szerint ugyanis a hajléktalan emberek hatósági vegzálása nem csak embertelen, alkotmányellenes, hanem egyszerűen értelmetlen is. A tiltásra vonatkozó szabályozás alkalmatlan a közterületi hajléktalanság csökkentésére. 
Korábban az egész kerületben tiltva volt az életvitelszerű közterületi tartózkodás, ám ettől nem lett kevesebb hajléktalan ember Zuglóban. Éppen ezért a kerület vezetése megalapozatlannak tartja azokat a félelmeket, amelyek szerint az új szabályozás miatt több hajléktalan fog élni Zuglóban. 
Számos egyházi, civil és szakmai szervezet tiltakozott már az embertelen, a növekvő elszegényedés okozta problémákat a szőnyeg alá söprő rendelet miatt, amely rendészeti eszközökkel próbálta elrejteni a hajléktalan embereket a budapestiek szeme elől. 
Tiltó rendelkezésekkel csak a hajléktalan emberek ellen lehet küzdeni, a hajléktalanság ellen nem. Zugló vezetése szerint a hajléktalan emberek vegzálása helyett a szociális ellátórendszer fejlesztése, a civil szervezetekkel való együttműködés vezethet a probléma megoldásához. A legfontosabb pedig a hajléktalanság megelőzése: a kerület új szociális rendeletének következtében Zuglóban nem több, hanem kevesebb ember lesz kénytelen emberhez méltó hajlék nélkül élni az életét.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.