BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2015. május 28., csütörtök 14:24

Zugló támogatja a Keleti és Újpalota közötti kötöttpályás közlekedés kiépítését
Járjon újra villamos a Thököly úton, de legalább az Astoriáig menjen el.
Zugló önkormányzata támogatja az Újpalota és a keleti pályaudvar közötti villamos vonal kiépítését, jelentette be Karácsony Gergely Zugló polgármestere. 
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az önkormányzat szerdai testületi ülésen elfogadott nyilatkozat a közösségi közlekedés fejlesztése érdekében szorgalmazza a villamos vonal átvezetését Budára, vagy amennyiben ez műszaki, vagy pénzügyi okok miatt nem lenne lehetséges, akkor az  Újpalota és az Astoria közötti villamos vonal megvalósítását.
Budapest Főváros Önkormányzatának Közgyűlése április 19-én fogadta el a főváros 2019-ig gazdasági programját, amelyben a az Uniós forrásokból megvalósítandó fejlesztések között szerepel a kötöttpályás közlekedési lehetőség kiépítése Újpalota és a Keleti pályaudvar között. A beruházás a tervek szerint 26 milliárd Ft-ba kerül majd.
Az elfogadott javaslat szerint az újpalotai villamos vonal kiépítését Zugló és Újpalota sűrűn lakott térségei és belváros közötti közlekedési igény indokolja. A tervek szerint visszaépítik a 44-es villamos megszüntetett Thököly úti pályáját és új villamos szakasz épül a Csömöri út – Drégelyvár utca – Nyírpalota útvonalon a Rákos-pataktól az újpalotai lakótelepig. A beruházás részeként sor kerül Mexikói úti vágányok felújítására és a Thököly úti villamos vonalba való bekötésére, ezzel helyreállítva az 1997-ben megszüntetett 67-es villamos közlekedését.
Az önkormányzat nyilatkozata hangsúlyozza, hogy a jelenleg a Thököly úton közlekedő 5-ös és 7-es autóbusz család csak gazdaságtalan és környezetszennyező módon tudja kiszolgálni az utazóközönséget. A nyilatkozat szerint  mivel  a 4-es Metró Bosnyák térig, vagy Újpalotáig történő meghosszabbításának nincs reális esélye, mindenképpen indokolt egy nagy kapacitású, magas szolgáltatás színvonalú és környezetbarát kötöttpályás kapcsolat kiépítése Újpalota és legalább Budapest belvárosa között.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.