HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. június 9., kedd 14:18

Közös megemlékezés testvérvárosunkkal
A Nemzeti Összetartozás Napján június 4-én az 1920-as Trianoni békeszerződés aláírásának 95. évfordulójára emlékeztünk csütörtökön, a Trianon Emlékhelyen.
Immár 95 éve annak, hogy a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában ránk kényszerített döntés értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták.

Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,2 millió magyar ajkú került határainkon kívülre.
A magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-ét, az első világháborút végelegesen lezáró trianoni békeszerződés napját, mellyel megerősíteni kívánja hazánk elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatának fenntartását és ápolását. 

A városi megemlékezésen elsőként Dánielfy Zsolt, a debreceni Csokonai Színház művésze mondta el Juhász Gyula: Trianon című versét, majd Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármester felkérésére Nyakó József mondott megemlékező beszédet.  
Érmihályfalva polgármestere beszédében kiemelte, hogy a határon túli magyarok érzik leginkább ennek a kegyetlen döntésnek a következményeit.
„ A minket ért erőszakos hatások ellenére is az erdélyi, a partiumi, a bánsági vagy a történelmi Máramarosban élő magyarok bár megfogyva, de törve nem a költő szavaival élve, mind a mai napig tartják bástyáikat.” Polgármester úr hozzátette: „Örvendetes számunkra, üdvös és reménykeltő az a közeledés, amelyet a magyar kormány és a romániai magyarok parlamenti képviselettel rendelkező politikai alakulat az RMDSZ között tapasztalunk az utóbbi időben. Mert mi összetartozunk!”
Az ünnepi köszöntő után az emlékezés koszorúit, virágait helyezték el a megjelent intézmények, szervezetek képviselői a Trianon-emlékműnél.

Az ünnepség következő helyszínéül a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színházterme szolgált, ahol az idén 15 éves, Naná Színház nyolcadik ősbemutatójaként mutatta be Marth P. Ildikó: Csillag vagy liliom című zenés történelmi játékát.

7 csatolt kép 3217654
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.