OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. június 15., hétfő 10:51

Civilek a múzeumban
Komolyan vett városvezetői szándék a térség turizmusának fejlesztése, hiszen szűk környezetünkben olyan látványosságok kereshetők fel, mint a majki remeteség, a bányászati múzeum, a gesztesi vár, a vértesszentkereszti apátság, a Vitány-vár, vagy a somlói kilátó – hangzott el többek között a művelődési központ Civil Nyár programsorozatának pénteki nyitórendezvényén a Bányászati Múzeumban.
Palotai Zoltán, a most induló városi újság, a 2840 főszerkesztője előadásában azonban elsősorban a vendéglátó intézmény eddigi és jövőbeni fejlesztéseiről tájékoztatta a szépszámú érdeklődőt.
Mint mondta: Mike István múzeumi vezető, valamint csapata sok-sok munkával és leleményességgel tárta, tárja fel a lehetőségeket, s többek között ennek is köszönhető a gyerekek körében szenzációnak számító kisvasút üzembe helyezése.
Támogatandónak minősítette a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusra a Bányászati Múzeum fejlesztését, és előzetesen felkérték az önkormányzatot, hogy a várhatóan 2015 szeptemberében megjelenő pályázati felhívásra készítse elő a projektet. Ennek érdekében a képviselő-testület a beruházási céltartalék terhére tervezési költségekre 5 millió Ft-ot, míg beruházási feladatokra (épületek bontása, villamos betáplálási kábel cseréje, stb.) 9,4 millió Ft-ot különített el.
A tervek között szerepel a látogatóközpont kialakítása mellett a kiállítás anyagának folyamatos fejlesztése és gazdagítása, a látványosság csatolása a kastélyegyütteshez. De megfogalmazódott a szálláslehetőség megvalósításának gondolata is, hiszen mint az egy 2000-ben készült tanulmányban megfogalmazódott: A múzeum segíti a „majki turisztikai centrum” kiteljesedését is, annak érdekes, izgalmas részét képezve. A város kulturális és oktatási életében is új, gyümölcsöző színfoltként fontos szerepet fog betölteni. Összességében az ezeréves magyar bányászat és az oroszlányi szénbányászat, valamint a település értékes kulturális örökségének várományosa.
 
2015.06.13.


1 csatolt kép Bányászati Múzeum
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.