HÉVÍZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 2., kedd 10:39

Startolt a hévízi belvárosfejlesztés - Nem csak településkép szépül
A fürdőváros február elején mintegy 920 millió forintnyi költséggel járó, funkcióbővítő belvárosi rehabilitációs programot indított el. A munkálatok elvégzését egy 500 millió forintos  uniós támogatással kiírt pályázat is segíti.  A fejlesztés a Festetics teret, királyné, a Rákóczi és a Petőfi utcát érinti, a térszint és egyes létesítményeinek megújításával, a helytörténeti jelentőségű Rózsakert vendéglő teljes rekonstrukciójával. A gyógytó közvetlen közelében fekvő városközponti környezet minőségi fejlesztése nyomán növekedik és minőségében is változik, fejlődik Hévíz idegenforgalmat vonzó hatása. Bővülnek a város közösségi terei, kulturális funkciói. De miről is szól pontosan a belváros rekonstrukciója? –tettük fel a kérdést polgármesternek.
- Az európai hírű gyógytó, gyógyvíz és az itt folyó magas színvonalú gyógyító tevékenység exkluzív környezetének megteremtése nem csupán városi, de országos érdek is. A fejlesztéssorozat rengeteg új munkahelyet teremtve újabb és újabb beruházásokat generál mind helyben, mind a régió vállalkozásainál, mind a mikrotérség önkormányzatainál. Megnő a gyógytelepülés lakosságmegtartó képessége. A munkák koordinálásában, a menedzselés irányításában, a partnerekkel való együttműködésben oroszlánrészt vállalnak az önkormányzati alkalmazásban álló pénzügyi, műszaki és jogi szakértelemmel bíró köztisztviselők, de rajtuk kívül több éves tapasztalattal rendelkező szakértők biztosítják a projekt szakszerű, zökkenőmentes lebonyolítását.
Az összefüggő gyalogos övezet kialakításával egy élhető belváros jön létre. A Rózsakert épületének lecsupaszított szerkezete már a városlakók számára is egyértelműen jelzi, hogy megkezdődött a belvárosi rekonstrukció. A kivitelezés nyertese, az SZ-L BAU Kft. február tizennegyedike óta negyven-ötven fős létszámmal dolgozik a területen. A Rózsakert épületegyüttesének bontása után fokozatosan a sétálóutcára is kiterjed a felújítás és ez után indulhat a zárt rendszerű csapadékvíz-elvezés hálózatának porral-zajjal járó kiépítése is. A látvány jelenleg sokkoló lehet, hisz nemrégiben száznál több fát vágtak ki. Hamarosan viszont gyönyörű, egészséges díszfák, cserjék, egynyári virágok lepik el a projekt által érintett közel 900 m2-es zöldfelületet. A Rákóczi utcában egy nagy levelű, betegség- és kártevő ellenálló, elegáns hárs fajtát (Tilia americana’Nova’), királyné utcában egy különleges éger fajt (Alnus spathii) ültetnek, előnevelt, méretes facsemetékből. Ugyanitt a fák között néhány kisebb növény ágy kerül kialakításra, örökzöld cserjékkel, egynyári virágokkal. A Festetics téren hasonló módon tervezték a maradó nagy platánok alatt a zöldterületet, foltokban összefüggő örökzöld cserje ágyak, más foltokban egynyári virágok pompáznak majd. Kezdeményezésemre burkolatsíkba épített, egyedi gyártású, tavirózsa motívumos, bronz és rézbetétes, vízelnyelő aknafedlapok és megvilágított tündérrózsa motívumok vezetik a gyógyturistákat a tóhoz. A kivitelezési határidő igen rövid, de mindenkinek az a célja, hogy gyorsan, kitűnő minőségben, a lehető legkevesebb kellemetlenség mellett sikerüljön lebonyolítani az építkezést. Hogy minél kisebb konfliktus alakuljon ki, folyamatosan tájékoztatjuk az érintetteket és a lakosságot a munkák helyzetéről és várható alakulásáról.
A Rózsakert állaga az évek során teljesen leromlott, ám abban a városvezetés részéről is teljes volt az egyetértés, hogy az épületegyüttes a maga karakterével hozzánőtt a város képéhez. Ezért arról döntöttünk, hogy a felújítás során az alapvető külső stílusjegyek megmaradnak, ám a modernizáció és funkcióbővítés érdekében valamennyi korszerűtlen elemtől megszabadítjuk az épületet. A területen nagyon sokan és gyors tempóban dolgoznak az építkezés kezdete óta. Folynak az építőmesteri munkák. Egy reprezentatív épület lesz majd a városcentrum éke, ahol étterem és közösségi tér mellett egy történelmi ivócsarnok is létesül.



Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.