HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. július 2., csütörtök 10:34

Hagyományőrző Aratók Napja
Idén 7. alkalommal került megrendezésre a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ által szervezett arató nap. Az egész napos programoknak és a versenynek ebben az évben is a Nyakas Farm adott otthont június 27-én. A „Hagyományőrző Aratók Napjára” közel 20 csapat nevezett köztük üde színfoltként Ustron csapata is megméretette magát.

Igazi arató idő várta azt a több száz vendéget és versenyzőt június 27-én szombat reggel, akik ismét vállalkoztak arra, hogy megmutassák a kézi aratás hagyományos mozzanatait. A hetedik alkalommal meghirdetett Arató Fesztivál házigazdája idén is Nyakas András és felesége Éva asszony voltak.

Reggel nyolc órakor Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében szólt a hagyományőrző programok ápolásáról, azok megőrzéséről, s felelevenítéséről, melyek igazi közösség összetartó erővel bírnak. Az aratónapot Gacsályi Gábor református lelkipásztor áldotta meg.

A köszöntők után a jelenlévők egy perces néma csenddel tisztelegtek a januárban elhunyt Veres Sándorra, aki haláláig szervezte, vezette a Nánási Lakodalmast, az Arató Fesztivált, illetve a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoportot.

A közel 20 arató csapat hangos énekszóval vonult a búzaföldre, ahol rövidesen elfoglalták a számukra kijelölt parcellákat, majd Nyakas András házigazda az ünnepélyes kaszavágás után átadta a területet, s ezzel kezdetét vette az arató bemutató.

Az arató csoportokat társadalmi zsűri értékelte, melynek elnöke ezúttal Dr. Hadházy Jenő nyugalmazott főiskolai tanár volt. A pontozásnál figyelembe vették a kaszálás minőségét, a kötélkészítést, a kéve bekötését, valamint nézték a hagyományos ruházatot is.

A résztvevők között voltak nagy gyakorlattal rendelkező csapatok is, mint például a Hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör, a Téglási Bek Pál Kertbarátkör nem is szólva a nánási indulókról.
A kévék bekötése után elkészültek a keresztek, melyek felkerültek az ökörfogatra. Az aratást követően tovább folytatódott a színes program kavalkád. A nap folyamán az aratóbál hangulatát Tordai Zoltán és cigány zenekara elevenítette fel, mindeközben a gyerekeket kézműves foglalkozások és szalmadancoló várta.  

Az arató találkozón a szervezők több kuriózummal is várták a vendégeket: idén először a helyszínen is betekintést nyerhettek az érdeklődők a szalmakalap készítés rejtelmeibe. Emellett a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, melynek keretében az érdeklődők kipróbálhatták a nemez, a bőrműves és szalmafonás készítését.

A kíváncsiskodók ebben az évben a Nyakas Farmot és az ott zajló gazdálkodást is megismerhették. Késő délután minden résztvevő csapat elismerésben részesült.

8 csatolt kép 87654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.