Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2015. július 7., kedd 15:27

Önkormányzati találkozó a keleti partnerség jegyében - Együttműködési megállapodást kötött a MÖSZ és a CALM
A pénzügyi decentralizáció és az önkormányzatok fenntartható fejlődése volt a témája annak a workshopnak, amelyet a Magyar Önkormányzati Szövetsége (MÖSZ) rendezett 2015. július 7-én, Gödöllőn a keleti partnerség önkormányzati szövetségei képviselőnek, illetve magyar települések polgármesterei, önkormányzati szakemberei részvételével, s amelyen a MÖSZ együttműködési megállapodást kötött a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusával (CALM).
A keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel közös workshopot – amelyen a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusa (CALM), a Grúz Önkormányzatok Szövetsége (NALAG), az Ukrán Városok Szövetsége (AUC) és a Szlovák Önkormányzati Szövetség (ZMOS) képviselői mellett a MÖSZ elnökségi tagjai és más magyar polgármesterek is részt vettek – Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere nyitotta meg. Előadásában előbb Gödöllőt, majd az idén 25 éves, közel 500 önkormányzatot tömörítő MÖSZ-t mutatta be az érdeklődőknek.
Ezt követően a magyar önkormányzatiság megszületéséről, az önkormányzati finanszírozási rendszerről, illetve az önkormányzati feladat-és hatáskörök ki- és átalakulásáról beszélt. Külön kitért az állami források folyamatos csökkenésére, a települések eladósodására, a hitelkonszolidációra és a jelenlegi feladatfinanszírozási rendszer létrejöttére, felhívta a figyelmet az önkormányzati érdekérvényesítés nehézségeire, továbbá reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minél több település minél több fejlesztési lehetőséghez jut majd a 2014-2020-as ciklusban várható uniós forrásokból.
Ambrus Gyöngyi, a 2200 fős Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kistokaj község és Garaguly Tibor, a 4000 lelkes Pest megyei Etyek nagyközség polgármestere saját településük példáján keresztül mutatták be, milyen kihívásokkal találja szembe magát egy vidéki önkormányzat a feladatfinanszírozás, az intézmények üzemeltetése, a települési adók kivetése, illetve a helyi gazdaság élénkítése terén. Bár az észak-magyarországi, hátrányos helyzetű településekkel körülvett, mégis pezsgő gazdasággal és növekvő népességgel rendelkező Kistokaj teljesen más jövőképpel rendelkezik, mint a főváros közeli Etyek-budai borvidék elsősorban szőlőtermesztésre, bortermelésre és turizmusra berendezkedett központja, mindkét előadásból kiderült: jelenleg az uniós pályázatok, a mikro- és kistérségi együttműködések, az energiahatékony beruházások és a menedzserszemléletű polgármesterek a fenntartható vidék- és településfejlesztés legfontosabb zálogai.
A rendezvény kiemelt eseményeként a MÖSZ és a CALM együttműködési megállapodást kötött, amelyet a két szövetség elnöke, Gémesi György és Tatiana Badan láttak el kézjegyükkel. Az ünnepélyes aktust követően a felek kölcsönösen kifejezték szándékukat, hogy a jövőben igyekeznek minél több tartalommal megtölteni a keretszerződést, s tovább folytatni a tapasztalatcserét egymással, illetve a keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.