GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 3., hétfő 23:57

Kerékkészítés – félideji táborértékelő
„A jövő műhelye – Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán” (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) pályázat keretén belül a 4 napos művészeti tábor zárása augusztus 3-án, kedden kora este lesz.
A közösségfejlesztő részprogram vezetője Vladár Csaba festőművész – grafikus az első félidőt értékelte.

– Zene és képzőművészet köré csoportosítottuk azokat a tematikus foglalkozásokat, amellyel ez a rövid idő alatt is mindenképpen szeretnénk – a helyiekkel együtt – nyomot hagyni az utókornak, ami önmagában nem könnyű – kezdte a félideji értékelését a táborvezető. – Elkészült a végső grafikai forma és szeptember utolsó hetében helyezzük fel a házakra az utcanév táblákat és házszámokat. Vörös Kinga és Tóth Márta kolléganőm jóvoltából a gilvánfai gyerekek nem csak gyöngyfűzést csináltak, hanem saját maguk készíthettek gyógynövényekből kétféle kézműves szappant.  A mákos levendulás, valamint körömvirágos – citromfüves (benne még kakaó és kurkuma van) szappan kb. 2 hét múlva már nem csak emlék lesz a művészeti táborból, hanem otthoni, fürdőszobai használati tárgy.
– Komoly kihívást jelentett a település bejáratához tervezett kerék elkészítése. Mi volt a lényege?
- A helyi Múltkutató csoport tagjai komoly eredményt értek el a településtörténet, így az eredet hiteles földerítésére; 1791-g kellett a történelem kerekét visszaforgatni. De a kerék szimbolikája az őshazába, Indiába vezet vissza, ahol 10 küllőt használtak. De itt, az Ormánságban az ősmagyarok nyolcat, s ezért mi ezt képezzük le. Az alapanyagban, az erdei fa (mogyoró, tölgy, éger és gyetyán) hivatalos beszerzésében nagy segítségünkre volt Csonka László alpolgármester. Persze, a gyerekeknek a leglátványosabb rész a festés volt – erről szép számmal készültek fotók – szintén az utókornak, érdemes lesz ezt is archiválni.
- Az a lényeg, hogy minden látható lesz. De az időjárás sem mindig kedvezett a szabadtéri alkotások elkészítésekor…
- Így van; olykor alig kibírható hőség, máskor pedig zápor-zivatar miatt kellett programmódosítást végrehajtanunk. Hátra van még a Tanoda épületére a freskó elkészítése, meg a záró kiállítás, a közös zenélés és egy kis vacsora is az utolsó este – zárta mondandóját Vladár Csaba táborvezető.

5 csatolt kép Művészeti tábor Gilvánfán (3)Művészeti tábor Gilvánfán (2)Művészeti tábor Gilvánfán (1)Művészeti tábor Gilvánfán (5)Művészeti tábor Gilvánfán (4)
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.