GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 6., csütörtök 12:21

BICSÉRDIEK ÉS GILVÁNFAIAK KÖZÖSEN EMLÉKEZTEK MEG A ROMA HOLOKAUSZTRÓL
A Bicsérdi Roma Kisebbségi Önkormányzat meghívására gilvánfai lakosok is részt vettek augusztus másodikán, vasárnap, Bicsérden a hagyományőrzés és egyben hagyományteremtés céljából első alkalommal megtartott roma holokauszt megemlékezésen. A Számá Dă Noj – Vigyázz Reánk! Egyesületet  által alapított, gilvánfai Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda jogsegélyszolgálatának vezetője, Dr. Heindl Péter foglalta össze a tapasztalatait.
- Mennyire volt külsőségekben is ünnepélyes a bicsérdi megemlékezés, hiszen a település töbsége magyar lakos?
– A bicsérdi romák több mint ötvenen eljöttek, ünnepi hangulatban, elegánsan fölöltözve: mintegy azt demonstrálva a nagyközség többségi lakosságnak, hogy “itt vagyunk, a mi múltunk, a mi sorsunk is szerves része a falu múltjának, a bicsérdiek sorsának”. Vér József,  a község polgármestere végig jelen volt, részt vett a koszorúzáson, az emlékbeszédeken és a vacsorán is, egyértelműen fölvállalva az ügyet. Ez szerintem nagyon fontos volt.
- Az ünnepség résztvevői új oldaláról ismerhették meg az utóbbi időben a hazai romák érdekében egyre akívabb közéleti szerepvállalásáról ismert cserdi polgármestert; Bogdán Lászlót…
– Ez így igaz. Ott volt Bogdán László, Cserdi polgármestere is. Ő maga is bicsérdi holokauszttúlélők leszármazottja. Egy nagyon szép, romani nyelvű, hagyományos szertartást is tartott a bicsérdi roma önkormányzat elnökének, Nagy Szilvinek (szociálpedagógus, szociális munkás,  Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda, Gilvánfa) az ,,unszolására”, ami a halottak tiszteletére a bor földre öntésével végződött.
Az egyik felszolgáló nagyjából ekkor öntötte végig egy ügyetlen mozdulat eredményeként paprikás pörköltlével a bicsérdi polgármester fehér ingét.
Ezért a polgármesteri pohárköszöntő el is maradt, de senki részéről nem volt sértődés miatta… ˘
– A gilvánfaiak nem csupán vendégek, hanem egyben közreműködők is voltak…
– Maga a program a a givánfai és a bicsérdi diákok idei közös múltkutató programjának következményeként jött létre. A gilvánfaiak gyönyörűen énekeltek, gitároztak romani és beás nyelven is. Kétszer is elénekelték a Gélem, gélem-et, aromani nyelvű cigány himnuszt. Először akkor, amikor a falu templomkertjében lévő világháborús emlékművet koszorúzták meg a résztvevők. Ez is egy olyan emlékmű, ahol a “2. világháború áldozatai” között az elesett katonák mellett néhány helyi holokauszt-áldozat neve is olvasható. Így a ’44 nyarán zsidó származásuk miatt deportált Weiss családé, és a német koncentrációs táborokban megölt helyi romák közül három férfié. Ami sajnos korántsem teljes körű listája a holokauszt bicsérdi áldozatainak.
- Gondolom, a bicsérdi szervezők a szomorú nap aktualitása és egyben a hagyományteremtés célkitűzése miatt kerülték a nagyobb nyilvánosságot.
– Nem volt zártkörű a rendezvény. Igaz, a médiát nem szerveztük oda, csak aznap reggel tettünk közzé egy tájékoztatót az eseményről. A nagy hírverés elmaradása most első alkalommal talán nem is volt baj. Ezúttal ugyanis az volt a lényeg, hogy a bicsérdi romák egymásnak és a falujuknak mutassák meg: ők is méltósággal bíró, múltjukat őrző és tradícióit ápoló közösség. Ehhez valószínűleg jobban illett a családiasabb hangulat. És ez a cél minden várakozást felülmúlóan megvalósult. Nagyon jó lett a rendezvény! Jelen volt egyébként a Baranya Megyei Roma Önkormányzat elnökhelyettese,  Ócsárdi Sándor is. Nagyon örültünk, hogy ők is képviseltették magukat!

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.