GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 24., hétfő 17:46

Digitális álláskeresést tanulnak a romák
,,A JÖVŐ MŰHELYE” Settlement típusú Segítőház létrehozása és a társadalmi beilleszkedést segítő szolgáltatások fejlesztése Gilvánfán című pályázat (kódszám: TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0061) programtervében fontos szerepe van a helyiek álláskeresési támogatásának. Ennek egyik fontos lépése – megint csak és sokadszor is - a tanulás. A pályázati lebonyolítók közül a pécsi székhelyű, Dél-dunántúli Regionális Forrásközpont Szolgáltató Nonprofit Kft. (DDRFK) szervezésében indul (augusztus 25. kedden) a ,,Digitális álláskeresési ismeretek fejlesztése” elnevezésű program.

Az alig négyszáz lakosú Gilvánfán a munkaképes lakosság több mint kilencven százaléka ma közfoglalkoztatott. Az álláskeresés számukra különös nehézséget jelent, mert nemhogy a falujukban, de még az Ormánságban is alig találnak munkát és nem egyszerű ehhez a lehetőségekhez, mint információhoz hozzájutni.
Mint azt Krsjákné Bodrog Csilla programfelelős elmondta, ennek a képzésnek a számítástechnikai alapismeretek egyéni fejlesztése a célja. A mintegy másfél tucat helyi jelentkezőre 14 tanulmányi napon összesen 80 órás tanfolyam vár, de úgy, hogy semmilyen előképzettségre nincs szükség.
A négy tananyagegységnek lesznek elméleti és gyakorlati részei, ehhez a Polgármesteri Hivatal épületében, a közösségi részben számítógépek (PC) állnak rendelkezésre.

A számítógépes alapokkal nyitnak; az informatikai ismereteknél a file kezelési alapismeretek: ennek része a levélszerkesztés, de a menetrendeken történő önálló eligazodás is ugyanúgy fontos szempont, miként például a banki ismeretek, vagy az okmányirodai informatikai ügyintézés.
Szövegszerkesztővel az önéletrajz készítést is megtanulják a tanfolyam résztvevői, akár a manapság használatos europass minta alapján. Álláskeresésben a különféle keresőprogramok segítségével az internethasználat magabiztos elsajátítása a fő cél, a munkaerő-közvetítők és kölcsönzők portáljain az adatfeltöltés elsajátítása is követelmény. A végén - a tudás mérése után - tanúsítványt kapnak a végzősök, akik ezután – remélhetően - könnyebben igazodhatnak el a munka világához vezető informatikai csatornákon.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.